Οι Αρχές της Βρετανίας δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία εργασία αποκατάστασης της κλίσης που έχει παρουσιαστεί στο Big Ben του Λονδίνου τουλάχιστον μέχρι το 2020, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Το κτήριο που στεγάζει το διάσημο ρολόι και… καμάρι των Βρετανών δημιουργήθηκε το 1859. Από εκείνη τη χρονιά έχουν κατασκευαστεί πολύ κοντά στα θεμέλιά του ένα πενταόροφο πάρκινγκ καθώς και η σήραγγα του Μετρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Big Ben γέρνει…

Τα πρώτα ορατά σημάδια της κλίσης του Big Ben εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο του 2011. Ο ύψους 96 μέτρων πύργος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, που πήρε το όνομά του από τη μεγάλη καμπάνα του, διαπιστώθηκε πως έχει αρχίσει να βυθίζεται ανομοιόμορφα στο έδαφος, γεγονός που του δίνει μια ελαφριά κλίση προς τα βορειοδυτικά.

«Η κλίση είναι πλέον ορατή. Μπορείτε να τη δείτε αν σταθείτε στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ και κοιτάξετε ανατολικά, προς τον ποταμό. Ακουσα τουρίστες να τραβούν φωτογραφίες σχολιάζοντας: “Δεν νομίζω πως είναι εντελώς ίσιος”. Και είχαν δίκιο», δήλωσε ο επίτιμος καθηγητής και ερευνητής Τζον Μπέρλαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κλίση έχει αυξηθεί από το 2003 και σήμερα φτάνει τις 0,26 μοίρες. Στο υψηλότερο σημείο του η απόκλιση από την κάθετο φτάνει περίπου το ένα μέτρο.

«Αν επιταχυνθεί θα πρέπει να κάνουμε κάτι αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γίνει κάτι για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν έγινε μια μελέτη με αφορμή την κατασκευή μιας νέας γραμμής του μετρό του Λονδίνου. Πιθανολογείται, χωρίς όμως να υπάρχουν απτές αποδείξεις, ότι η κλίση του Big Ben οφείλεται σε διάφορες εργασίες που έγιναν στο παρελθόν, όπως η κατασκευή ενός υπόγειου γκαράζ τη δεκαετία του 1970 ή η επέκταση μιας γραμμής του μετρό.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης