Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να τερματιστεί άμεσα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε έπειτα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, λέγοντας πως μπορεί να αρθεί μόνο όταν τελειώσει η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Νωρίτερα σήμερα, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 14 υπαξιωματικούς του στρατού και εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 51 ανθρώπων, περιλαμβανομένων και 34 πρώην εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση TRT, τους οποίους θεωρούν ύποπτους για διασυνδέσεις με το πραξικόπημα, σύμφωνα με τοπικά μμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορεί να υπάρξει θέμα άρσης του μέτρου έκτακτης ανάγκης με όλα αυτά που συμβαίνουν», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς επενδυτές στην Άγκυρα. «Θα άρουμε το μέτρο έκτακτης ανάγκης μόνο όταν δεν θα χρειάζεται πλέον να μαχόμαστε κατά της τρομοκρατίας. Η άρση του μέτρου έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι δυνατή στο όχι τόσο μακρινό μέλλον».

Δεν έδωσε πιο συγκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Η Άγκυρα επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, όταν μία ομάδα στασιαστών στρατιωτών κατέλαβε άρματα μάχης, ελικόπτερα και πολεμικά αεροσκάφη και επιτέθηκε στο κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 240 άνθρωποι.

Από τότε, περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον στρατό, τη δημόσια υπηρεσία και τον ιδιωτικό τομέα και περισσότεροι από 50.000 έχουν συλληφθεί για υποτιθέμενες σχέσεις με το πραξικόπημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέτρο της έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον πρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμπτουν το κοινοβούλιο στην έγκριση νέων νόμων και να περιορίζουν ή να αναστέλλουν δικαιώματα και ελευθερίες όποτε κρίνουν πως είναι απαραίτητο.

Οι επικριτές του λένε πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα μέτρα για να συντρίψει τους διαφωνούντες, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως είναι απαραίτητα λόγω της σοβαρότητας των απειλών για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα πως οι εκκαθαρίσεις στον στρατό είναι πιθανό να φθάνουν στο τέλος τους.

Περίπου 7.655 στρατιωτικοί –περιλαμβανομένων 150 στρατηγών, πτεράρχων και ναυάρχων και 4.287 αξιωματικών– έχουν απολυθεί μετά το πραξικόπημα.

«Η στρατιωτική εκκαθάριση έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί με την αποπομπή στρατιωτικών από όλες τις βαθμίδες. Η μάχη αυτή θα συνεχιστεί μέχρις ότου και το τελευταίο μέλος του FETO πληρώσει το τίμημα για την προδοσία του», δήλωσε ο Γιλντιρίμ στην ίδια διάσκεψη στην Άγκυρα.

FETO είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως υποκινητή του πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στο πραξικόπημα.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, η αστυνομία σκότωσε πέντε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε έφοδο που πραγματοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε σπίτι στην πόλη Κόνια (Ικόνιο) της κεντρικής Τουρκίας, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη, στην ανακοίνωση του οποίου προστίθεται πως τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Οι φονευθέντες μπορεί να σχεδίαζαν να θέσουν στο στόχαστρο εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα για την επέτειο του πραξικοπήματος, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, 22 φερόμενοι ως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που θεωρούνται επίσης ύποπτοι ότι ετοίμαζαν επιθέσεις σε εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο του πραξικοπήματος, συνελήφθησαν σε επιχείρηση στην παράκτια επαρχία της Σμύρνης (δυτικά).

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας μάχονται επίσης εναντίον των ανταρτών του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει εδώ και τριάντα χρόνια ένοπλο αγώνα εναντίον του κράτους στη διάρκεια του οποίου περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης