Οι διαδηλώσεις εναντίον του Ερντογάν και η σκληρή απάντησή του προκάλεσαν τριγμούς στην αδιαμφισβήτητη διακυβέρνησή του.

Όλα ξεκίνησαν με το κόψιμο μερικών συκομουριών. Επί μήνες ομάδα οικολόγων διαμαρτυρόταν εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου να κόψει συστάδα δέντρων σε κεντρικό πάρκο, προκειμένου στο χώρο εκείνο να ανεγερθεί εμπορικό κέντρο και οικιστική ζώνη. Με τις φράσεις αυτές αρχίζει το κύριο άρθρο του Economist, ενώ στο εξώφυλλο του βρετανικού περιοδικού υπάρχει η φωτογραφία του Ερντογάν με παραδοσιακή ενδυμασία εποχής, και τον τίτλο «Δημοκράτης ή σουλτάνος;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιοδικό περιγράφει πως ξεκίνησαν τα επεισόδια στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, την βίαιη αστυνομική καταστολή και την εξάπλωση των επεισοδίων στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, εδώ και δέκα ημέρες.

«Στο υπόβαθρο οι διαμαρτυρίες δεν είχαν σχέση με την κοπή των δέντρων. Ούτε η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της επανάστασης», υποστηρίζει στο άρθρο του το περιοδικό. «Πρόκειται για ένα ξέσπασμα πολύχρονης δυσαρέσκειας σχεδόν του μισού εκλογικού σώματος – που δεν ψήφισε υπέρ του μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τον Ιούνιο του 2011 που ανέδειξε πάλι πρωθυπουργό για Τρίτη θητεία τον Ερντογάν. Το σύνθημα που επικρατούσε στους δρόμους ήταν «Ερντογάν παραιτήσου». Εκατομμύρια νοικοκυρές παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις χτυπώντας καπάκια από κατσαρόλες και τηγάνια – μια απάντηση ότι οι διαδηλώσεις ήταν αιφνίδιες στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι ήταν καλά προετοιμασμένες».

Επιμέλεια: K. Mπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης