Η Τουρκία ολοκλήρωσε τις «προετοιμασίες» της για μια νέα επίθεση στη βόρεια Συρία με σκοπό την «εξάλειψη» μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, την οποία όμως η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική», δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα καταστρέψουμε την τρομοκρατική δομή ανατολικά του Ευφράτη. Έχουμε τελειώσει τις προετοιμασίες, τα σχέδια και τα προγράμματά μας στο θέμα αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του στο κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αρχίσαμε πριν από μερικές ημέρες την παρέμβασή μας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης και σύντομα, θα υπάρξουν πιο αποτελεσματικές και μεγαλύτερου εύρους επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, ο τουρκικός στρατός σφυροκόπησε θέσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, στη βόρεια Συρία, δυτικά του Κομπάνι (Άιν αλ-Άραμπ στα αραβικά), σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι YPG είναι η ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως η Άγκυρα θεωρεί ότι αποτελούν προέκταση στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που πραγματοποιεί αιματηρό αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος από το 1984.

Ο Ερντογάν έχει απειλήσει πολλές φορές στη διάρκεια των τελευταίων ημερών να εξαπολύσει επίθεση ανατολικά του Ευφράτη έπειτα από δύο προηγούμενες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2016 δυτικά του ποταμού, για την εκδίωξη τόσο του ΙΚ όσο και των YPG.

Σύμφωνα με το Anadolu, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί της Κυριακής είχαν στόχο καταφύγια και χαρακώματα των YPG σε έναν λόφο στο χωριό Ζουρ Μαγκάρ, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, απέναντι από την πόλη Τζαραμπλούς.

Στο μεταξύ, η Τουρκία απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες της συριακής κυβέρνησης ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει μιας συμφωνίας για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από την ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ, λέγοντας πως η συμφωνία εφαρμόζεται όπως είχε σχεδιαστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης