Η Τουρκία μπορεί να επανεξάγει προϊόντα σιτηρών όπως σιτάρι, βρώμη και κριθάρι από τη Μαύρη Θάλασσα σε χώρες που έχουν ανάγκη μετά από συνομιλίες με τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει το θέμα με τις δύο χώρες τις επόμενες ημέρες.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους προμηθευτές σιταριού, αλλά οι εξαγωγές έχουν σταματήσει λόγω της εισβολής της Ρωσίας, προκαλώντας παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων. Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση και στις δύο πλευρές, καθώς και στη γειτονική από θαλάσσης Τουρκία, να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός διαδρόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι το γραφείο του συνεργάζεται με το Κίεβο και τη Μόσχα για να πραγματοποιήσει κλήσεις με τους ομολόγους του και ότι 20 τουρκικά πλοία είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις πιθανές αποστολές. Μετά από συνομιλίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, «μπορούμε να στείλουμε σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, ηλιέλαιο και άλλα προϊόντα σε χώρες που έχουν ανάγκη, πραγματοποιώντας εξαγωγές μέσω ημών», είπε, προσθέτοντας ότι τα αποθέματα της Τουρκίας είναι «σε καλή κατάσταση προς το παρόν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης