Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε την Δευτέρα τις χώρες της Δύσης για υποκρισία αναφορικά με τη στάση που κράτησαν έπειτα από τις επιθέσεις στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ο Ερντογάν κατήγγειλε με έντονο τρόπο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος συμμετείχε την Κυριακή μαζί με πολλούς άλλους ξένους ηγέτες στην πορεία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Παρίσι με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πώς μπορεί ένας άνδρας ο οποίος έχει σκοτώσει 25.000 ανθρώπους στη Γάζα, ο οποίος ασκεί κρατική τρομοκρατία να κουνάει το χέρι του στο Παρίσι; Πως τόλμησε να πάει εκεί;», είπε.

«Θα όφειλες πρώτα να δώσεις εξηγήσεις για τα παιδιά και τις γυναίκες που σκότωσες», συνέχισε απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο στον Νετανιάχου ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δεν συμμετείχε την Κυριακή στην πορεία, αν και ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου έλαβε μέρος σε αυτήν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η υποκρισία της Δύσης είναι προφανής. Ως μουσουλμάνοι, δεν έχουμε λάβει ποτέ μέρος σε τρομοκρατικές σφαγές. Πίσω από αυτές βρίσκονται ο ρατσισμός, η ρητορική του μίσους και η ισλαμοφοβία», είπε ο Ερντογάν.

«Παρακαλώ τις κυβερνήσεις των χωρών όπου τα τεμένη μας έχουν δεχτεί επιθέσεις να λάβουν μέτρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Παίζονται παιχνίδια σε βάρος του ισλαμικού κόσμου και πρέπει να το έχουμε υπόψη μας αυτό», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι οφείλονται στην αποτυχία των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας, δεδομένου ότι οι ύποπτοι είχαν ποινικό μητρώο και είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης για τρομοκρατία.

«Γάλλοι πολίτες έφεραν εις πέρας αυτή τη σφαγή και οι μουσουλμάνοι πληρώνουν το τίμημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό… Δεν παρακολουθούν οι μυστικές τους υπηρεσίες όσους αποφυλακίζονται;»

Ο Ερντογάν έκρινε ακόμη ότι η ισλαμοφοβία είναι ο λόγος για την απροθυμία της Δύσης να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια εμφυλίου πολέμου, ενώ τόνισε ότι στην Τουρκία φιλοξενούνται πάνω από 1,6 εκατ. Σύροι.

Από την πλευρά τους ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επικρίνει την Τουρκία διότι επιτρέπει σε ισλαμιστές μαχητές που προέρχονται από την Ευρώπη να περνούν το έδαφός της με σκοπό να φτάσουν στη γειτονική Συρία ώστε να πολεμήσουν στις τάξεις των τζιχαντιστών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης