Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως ξεκινά η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης».

«Τα τουρκικά στρατεύματα από κοινού με το Συριακό Εθνικό Στρατό ξεκινούν την Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» ενάντια στο PKK/ YPG και το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Συρία», αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος στην ανακοίνωσή του μέσω Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Al Jazeera, τουλάχιστον 18.000 στρατιώτες αναμένεται να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση της τουρκικής επίθεσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου αναφέρει: «Η λειτουργία μας διεξάγεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το CNN Turk, o αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις της τουρκικής επιχείρησης.

«Στόχος της Τουρκίας είναι να καταστρέψουμε τον διάδρομο τρομοκρατίας στο νότιο σύνορο, να φέρουμε ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή. Η Τουρκία θα προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα και θα απλευθερώσει τους ανθρώπους της περιοχής από τον τρόμο. Θα επιτρέψουμε στους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην χώρα τους μέσω μίας ασφαλούς ζώνης» δήλωσε o Ερντογάν.

 

Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Σύμφωνα με το CNN Turk, σημειώθηκαν εκρήξεις στην πόλη Ρας αλ-Άιν, στα βορειοανατολικά της Συρίας, ενώ μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την ευρύτερη περιοχή.

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Τι ζητούν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

 

 

Πρώτες πληροφορίες για θύματα

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ανέφεραν ότι οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τους SDF, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.

Τουλάχιστον δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σήμερα από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς σε ένα χωριό στα δυτικά περίχωρα του Ρας αλ Άιν, μιας περιοχής στα βόρεια σύνορα της Συρίας, έγινε γνωστό από τη συμμαχία των Κούρδων και Αράβων μαχητών.

«Δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους, άλλοι δύο τραυματίστηκαν από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του χωριού Μισαράφα» γνωστοποίησαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στο Twitter.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο αριθμός των νεκρών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε επτά και των τραυματιών σε 16.

«Καλούμε όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού… να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποτρέψουν μια πιθανή, επικείμενη, ανθρωπιστική κρίση» τονίζουν οι SDF.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Ρας αλ Άιν προς την επαρχία Χασάκα.

Έξι ρουκέτες που ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Ακόμα, δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου NTV, λίγο αφότου η Τουρκία και οι Σύροι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μια επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία.

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε η τουρκική προεδρία, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Στη συνδιάλεξη, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η προεδρία.

Δηλώσεις Γιούνκερ για την τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε σήμερα τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Ρωσία δεν θα εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας

Η Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ. Ωστόσο, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο ίδιος, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Προς το παρόν πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συναντήσουν αντίσταση από τους Κούρδους. Εάν όμως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας απειλήσει την Συρία, την κυριαρχία και την ακεραιότητά της, τότε θα ενεργοποιηθούν όλοι οι διπλωματικοί μηχανισμοί», δήλωσε ο Τζαμπάροφ σε απάντησή του στο ερώτημα αν θα ζητηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Τζαμπάροφ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε, όταν στην Συρία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης και δεν έχει αρχίσει το έργο της η συνταγματική επιτροπή.

«Η διευθέτηση στην Συρία μπορεί να ανατραπεί. Δεν θα ήθελα να αρχίσει μια νέα σύγκρουση στη Συρία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει στη Μέση Ανατολή μια ισχυρή εστία αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο Τζαμπάροφ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης