Κριτική σε Ρωσία και ΗΠΑ άσκησε ο πρόεδρος της Τουρκίας για τη στάση τους έναντι του PKK και της αδελφής του οργάνωσης, YPG-PYD, στη Συρία.

«Το αμερικανικό και ρωσικό ενδιαφέρον για τις YPG – PYD και το PKK μας ανησυχεί», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, μιλώντας στο CNN Turk και στο Kanal D.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε δε ότι η αποστολή της Τουρκίας στη Συρία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί εάν η συγκεκριμένη οργάνωση δεν ηττηθεί.

«Κανείς δεν μπορεί να πει στην Τουρκία να αποσυρθεί από τη Συρία», συμπλήρωσε ο κ. Ερντογάν.
Το συριακό κουρδικό PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, λόγω των δεσμών του με το PKK (Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν), με το οποίο η Άγκυρα βρίσκεται σε ένοπλη αντιπαράθεση από το 1984.

Παρ’ όλα αυτά, το PYD και οι ένοπλες πολιτοφυλακές του στη βόρεια Συρία, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), αντιμετωπίζονται από τις ΗΠΑ σαν ο βασικός σύμμαχός τους στο έδαφος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ οι συριακές δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και η Ρωσία συνεργάζονται επίσης μαζί τους, σταθμεύοντας τόσο στην περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, όσο και κοντά στη Μανμπίτζ, επίσης κουρδοκρατούμενη πόλη στον συριακό βορρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To PYD έχει κατηγορηθεί για βία και πολιτικές διώξεις και κατά Κούρδων της Συρίας που θεωρούνται πολιτικοί σύμμαχοι του ηγέτη του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Με πληροφορίες από naftemporiki

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης