Μία εβδομάδα μετά τη Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βέβαια, με την πρώτη ευκαιρία ο Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους αναφέρθηκε στο ζήτημα της Λιβύης και  στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας απηύθυνε προειδοποίηση για επέκταση του «λιβυκού χάους» στη Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία.

«Το χάος που κυριαρχεί στη Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Ερντογάν, εγκαινιάζοντας το νέο γερμανοτουρκικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο Χαφτάρ πρέπει να εμποδιστεί για να αποφευχθεί η αιματοχυσία» υποστήριξε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σημαντικό να ασκηθούν πιέσεις στον πραξικοπηματία Χαφτάρ για την εφαρμογή του σχεδίου. Τις τελευταίες βδομάδες αυτά που ζούμε για τη Λιβύη έχουν γίνει ένα ηλιοτρόπιο. Ευχόμαστε η διεθνής κοινότητα να μην κάνει τα ίδια λάθη που έκανε στη Συρία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους Λίβυους αδελφούς μας για τη γαλήνη και το μέλλον τους» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η αλ Κάιντα».

Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η Τουρκία φιλοξενεί χιλιάδες Σύρους και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει στο προσφυγικό ζήτημα, κερδίζοντας την εκτίμηση της Ευρώπης. 

«Η Τουρκία σε αυτό το θέμα επιδεικνύει σημαντικές προσπάθειες», ανέφερε.

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών

Μέρκελ και Ερντογάν θα έχουν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών το απόγευμα και η κατάσταση στη Λιβύη θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών έπειτα και από τη διεθνή διάσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Εκτός της Λιβύης, η κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες την ώρα που η επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού κατά της επαρχίας του Ιντλίμπ έχει προκαλέσει την έξοδο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της εμπόλεμης περιοχής.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συστηματικά την πολύ αποτελεσματική για το Βερολίνο απειλή της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για μη εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στη χορήγηση προς την Άγκυρα οικονομικής υποστήριξης για τα τέσσερα εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που ζουν στο τουρκικό έδαφος.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους τον διαπρεπή δικηγόρο Βεϊζέλ Οκ και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα.

«Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μίας κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τον τερματισμό της καταστολής πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρόεδρο» πιστεύει ο Άντριου Γκράντνερ, ο ειδικός για την Τουρκία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Να σημειωθεί ότι η σχέση τους έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας των συλλήψεων δεκάδων Γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής ή προσώπων με διπλή υπηκοότητα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά και λόγω των επικρίσεων για τον αυταρχισμό που επιδεικνύει ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης