"Ερντογάν, ο αναγκαίος απρόβλεπτος εταίρος"

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, 09:37
"Ερντογάν, ο αναγκαίος απρόβλεπτος εταίρος"

Στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης αναφέρεται με εκτενές δημοσίευμά της η «Süddeutsche Zeitung». Στον υπότιτλο η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Τουρκία και Λιβύη συμφωνούν να εκμεταλλευθούν φυσικούς πόρους που δεν τους ανήκουν καν, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την Ελλάδα και την Κύπρο».

«Οι δύο χώρες δεν έχουν καν κοινά θαλάσσια σύνορα, οι ακτές τους απέχουν πάρα πολύ μεταξύ τους. Και ανάμεσα σε αυτήν την τεράστια θαλάσσια περιοχή βρίσκονται πολλά ελληνικά νησιά, ανάμεσά τους η Ρόδος, η Λέσβος και η Κρήτη. Η Άγκυρα και η Τρίπολη δεν τα έλαβαν καν υπ’ όψιν στη συμφωνία τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η «SZ».

Στη συνέχεια η «Süddeutsche Zeitung» επισημαίνει: «Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Αθήνα φαίνονται ανήσυχοι για την κλιμάκωση. Η σχέση ανάμεσα στις γειτονικές χώρες Ελλάδα και Τουρκία είναι τεταμένη. Αυτό το διάστημα είναι επιβεβαρυμμένη και από το συνεχιζόμενο προσφυγικό ρεύμα από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου. Και τα γεγονότα στην Άγκυρα δεν υπόσχονται ηρεμία. Η εφημερίδα Hürriyet έκανε λόγο την Τετάρτη για ένα δεύτερο Memorandum ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη. Πρόκειται για στρατιωτική συνεργασία. Αυτό το σχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο δημόσια ότι θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εάν λάμβανε ''σχετική'' πρόσκληση. Σχολιαστής στη Hürriyet προειδοποιεί πάντως πως ''η Λιβύη δεν είναι Συρία''. Αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην άλλη πλευρά της Μεσογείου ''δεν μπορεί η Τουρκία να τη δικαιολογήσει με νόμιμα συμφέροντα ασφάλειας''. Θα πρέπει να υπολογίζει με ξεκάθαρες διεθνείς αντιδράσεις».

Τέλος, η «SZ» αναφέρεται στη συμπαράσταση της Ε.Ε. και στο σχετικό ανακοινωθέν που προετοιμάζει η Σύνοδος Κορυφής, για να καταλήξει όμως ότι: «Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα των σχέσεων με την Άγκυρα. Ακόμα κι εάν η Άγκυρα δέχεται σκληρή κριτική για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου και τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η Τουρκία παραμένει για πολλούς ένας εταίρος στο ΝΑΤΟ και στην προσφυγική πολιτική. Οι απειλές του Ερντογάν να στείλει ανεξέλεγκτα πρόσφυγες στην Ευρώπη δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα, καθόσον για πολλούς ο Ερντογάν είναι ''απρόβλεπτος''».

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, 09:47