Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την υιοθέτηση ψηφίσματος για τα γεγονότα του 1915, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες για την προστασία των ομάδων που συνδέονται με το ΡΚΚ και την τρομοκρατία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνώρισε χθες, Τρίτη, επισήμως με ψήφισμά της ως γενοκτονία τους μαζικούς φόνους Αρμενίων πριν από έναν αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από εδώ απευθύνομαι στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο: αυτό το βήμα που έκανε η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι άχρηστο και δεν το αναγνωρίζουμε», δήλωσε σε κοινοβουλευτική συνάντηση την Τετάρτη προσθέτοντας ότι οι ιστορικοί πρέπει να αποφασίσουν για τέτοια θέματα και όχι οι πολιτικοί.

«Στην πίστη μας, η γενοκτονία είναι σίγουρα απαγορευμένη», είπε. «Θεωρούμε ότι μια τέτοια κατηγορία είναι η μεγαλύτερη προσβολή για τον λαό μας».

Ο πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία καλεί τους Αρμένιους να ανοίξουν τα αρχεία τους για έρευνα, αλλά εκείνοι αρνούνται επειδή δεν έχουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας, ειδικά αυτοί στην Ευρώπη, πραγματοποίησαν 700 ενέργειες που στοχεύουν την Τουρκία από την έναρξη της επιχείρησης Πηγή Ειρήνης», δήλωσε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες παρέμειναν σιωπηλές απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις, παρόλο που 79 από αυτές στόχευσαν Τούρκους πολίτες και θεσμούς και 36 Τούρκοι πολίτες τραυματίστηκαν.

Ο Ερντογάν παρατήρησε ότι πολλές από αυτές τις χώρες είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, αλλά επιτρέπουν στους τρομοκράτες να ενεργούν με τέτοιους τρόπους.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι όλες αυτές οι χώρες αναγνωρίζουν το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά δεν αναλαμβάνουν δράση εναντίον των δραστηριοτήτων του στις χώρες τους.

«Οι χώρες που αναγνωρίζουν το ΡΚΚ ως τρομοκράτες επιτρέπουν τα σύμβολά του στους δρόμους τους, ενώ απαγορεύουν όλες τις δραστηριότητες υπέρ της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτών των τρομοκρατικών ομάδων προτού είναι πολύ αργά.

Απευθύνθηκε, σύμφωνα με τοπικά Μέσα, συγκεκριμένα στις ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας: «Κάνετε ένα λάθος. Το φίδι που ταΐζετε σήμερα, θα γυρίσει και θα σας δαγκώσει». «Όταν οι βόμβες αρχίζουν να σκάνε στους δρόμους σας, τα όπλα των τρομοκρατών αρχίζουν να σκορπούν τον θάνατο και τον βανδαλισμό, θα καταλάβετε το λάθος σας». Σε αυτόν τον «νέο πόλεμο της ανεξαρτησίας», η Τουρκία περπατά «βήμα – βήμα» προς τη νίκη, δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος είπε ότι η αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία δεν ήταν έκπληξη, καθώς η χώρα επαναλάμβανε τις ανησυχίες της για τους τρομοκράτες στα σύνορά της εδώ και χρόνια.

«Αυτή είναι μια κίνηση για να καθαρίσουμε την περιοχή από τα τρομοκρατικά στοιχεία», είπε.

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι «οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής» θα επιστρέψουν σύντομα στις περιοχές που απελευθερώθηκαν από τρομοκράτες.

Ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα ξεκινήσουν από κοινού περιπολίες την Παρασκευή σε 7 χιλιόμετρα βάθος, προσθέτοντας ότι, εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις του YPG, θα αρθεί και η παύση της επιχείρησης της Τουρκίας.

«Εάν είναι απαραίτητο, μπορούμε να επεκτείνουμε ακόμη και την περιοχή της ασφαλούς ζώνης», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχει ολοκληρώσει την απόσυρσή της σε απόσταση τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο στην βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας ότι έχει αποχωρήσει.

Η Τουρκία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να εξαπολύσει κι άλλη επιχείρηση κατά της YPG στην περιοχή, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα θα αρχίσουν από την Παρασκευή κοινές περιπολίες στη Συρία εντός μιας ζώνης 7 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Αναφερόμενος την ίδια ώρα στις ΗΠΑ ο Ερντογάν σημείωσε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα απαντήσει στα ψηφίσματα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με τα οποία αναγνωρίζονται ως γενοκτονία οι μαζικοί φόνοι Αρμενίων και ζητείται η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την στρατιωτική της επιχείρηση στην Συρία.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου.

Πηγή: dailysabah, anadolu, ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης