Μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών της Συρίας έστειλε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με το γεγονός ότι ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS) εξελίσσεται σε τουρκο-κουρδική σύρραξη επί συριακού εδάφους.

«Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν έως ότου το ISIS, το PKK και ο σύμμαχός του στη Συρία, το PYD, εξουδετερωθούν ως απειλές για τους πολίτες μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Το PYD είναι η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση των Κούρδων στη Συρία και διαθέτει ισχυρό ένοπλο βραχίονα, το YPG.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει βήματα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της, στο έδαφός της και σε γειτονικές χώρες όπου φωλιάζουν τρομοκρατικές ομάδες» προσέθεσε, σε μία ξεκάθαρη αναφορά στην πρόσφατη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.

Οι Κούρδοι της Συρίας συγκαταλέγονται στους πολυτιμότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. Η Άγκυρα όμως αντιλαμβάνεται τις κουρδικές δυνάμεις ως τρομοκρατικές οργανώσεις και ανησυχεί ότι στόχος των Κούρδων είναι να ιδρύσουν δικό τους κρατίδιο κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Συνέπεια είναι ότι στη βόρεια Συρία δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ πολεμούν μεταξύ τους, κάτι που Αμερικανοί αξιωματούχοι καταδίκασαν τη Δευτέρα ως «απαράδεκτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης