Ερντογάν: Τον Μάιο οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους της αμερικάνικης κυβέρνησης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017, 22:47
Ερντογάν: Τον Μάιο οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους της αμερικάνικης κυβέρνησης
Τα κορυφαία ζητήματα των διμερών συζητήσεων που θα αναλυθούν τον Μάιο σε "κατ’ ιδίαν" συνομιλίες ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκπροσώπους της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, θα είναι η Συρία και η τύχη του Φετουλάχ Γκιουλέν του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η Άγκυρα θεωρεί τον Γκιουλέν ως τον ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, ο Ερντογάν επισήμανε ότι οι συζητήσεις με την Ουάσιγκτον συνεχίζονται αναφορικά με την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, κάτι που ζητά η Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε παράλληλα ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση για να εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος από την Ράκα, το προπύργιο της οργάνωσης στην Συρία και η τύχη της συριακής πόλης Μανμπίζ, αποτελούν «πολύ σημαντικές αποφάσεις για την περιοχή που χρειάζεται να λάβουμε», συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία απογοητεύτηκε από την προθυμία των ΗΠΑ και της Ρωσίας να συνεργαστούν με τους Κούρδους μαχητές του YPG στην Συρία.

Τέλος, δήλωσε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου για την απαγόρευση στους επιβάτες των αεροσκαφών της Turkish Airlines προς τις ΗΠΑ και την Βρετανία να μεταφέρουν φορητούς υπολογιστές και τάμπλετ στην καμπίνα κατά τη διάρκεια της πτήσης, έβλαψε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και εξέφρασε την ελπίδα το λάθος αυτό να διορθωθεί σύντομα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017, 22:47