Η κατανάλωση καπνού προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων της Ινδίας και ενδέχεται να ευθύνεται για τον θάνατο έως και 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων ετησίως έως το 2020, αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των χρηστών που θα πειστούν να απαλλαγούν από την βλαβερή αυτή συνήθεια, αναφέρει διεθνής έκθεση που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Παρότι η Ινδία έχει υπογράψει διεθνή συνθήκη για τον έλεγχο του καπνού και διαθέτει πολυάριθμους αντικαπνιστικούς νόμους και νόμους απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, αδυνατεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία αποτελεσματικά και κατά συνέπεια οι πολίτες είναι ευάλωτοι στον εθισμό και στα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Προγράμματος Ελέγχου του Καπνού (ITCP).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοφιλέστερη μορφή καπνού στην Ινδία είναι ο καπνός για μάσημα και οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες τον προτιμούν από τα τσιγάρα ή από τα λεγόμενα “μπίντις”, δηλαδή τα μικρά και φθηνά τσιγάρα που φτιάχνονται εκεί. «Συγκριτικά με πολλές χώρες ανά τον κόσμο, η Ινδία έχει υπάρξει δραστήρια στην θέσπιση νομοθεσίας για τον έλεγχο του καπνού από το 2003», δήλωσε ο Τζέφρι Φονγκ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Γουότερλου του Καναδά κι ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης. «Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία δεν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα – σε ό,τι αφορά στην αποτροπή της χρήσης καπνού και την ενθάρρυνση προς τη διακοπή του καπνίσματος», προσθέτει ο ίδιος.

Ως αποτέλεσμα, η Ινδία που σήμερα αριθμεί 1,2 δισεκατομμύριο κατοίκους, έχει περίπου 275 εκατομμύρια χρήστες προϊόντων καπνού, αναφέρει η έρευνα. Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την κατανάλωση του καπνού στην Ινδία ευθύνονται για σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα καρκίνου στους άνδρες και το ένα τέταρτο από τα κρούσματα στις γυναίκες, ενώ αποτελούν και την κυριότερη αιτία εμφάνισης καρδιακών και πνευμονολογικών παθήσεων. «Η επιδημία του καπνού στην Ινδία απαιτεί επείγουσα προσοχή», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει ότι μέχρι το 2020 η κατανάλωση καπνού θα ευθύνεται για περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο θανάτους ετησίως στη χώρα.

Ο αριθμός των θανάτων που προκαλείται σε παγκόσμιο επίπεδο από τον καπνό αναμένεται να αυξηθεί, από περίπου έξι εκατομμύρια τον χρόνο που είναι σήμερα, σε περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το ITCP της Ινδίας πήρε συνέντευξη από 8.000 χρήστες καπνού και 2.400 μη χρήστες σε τέσσερα κρατίδια – Μπιχάρ, Μαντία Πραντές, Μαχαράστρα και στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έρευνα της Global Adult Tobacco Survey, το 26% των ενηλίκων στην Ινδία κάνουν χρήση προϊόντων καπνού–33% των ανδρών και 18,4% των γυναικών. Ανάμεσα στα ευρήματα της έρευνας συγκαταλέγεται και το στοιχείοι ότι πολλοί καπνιστές και χρήστες προϊόντων καπνού απάντησαν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους για την υγεία τους, μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς θα ήθελε να απαλλαγεί από τη συνήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης