Μια σημαντική καινοτομία Βρετανών επιστημόνων δίνει ελπίδα στα παιδιά που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση μυελού των οστών, αλλά χάνουν πολύτιμο χρόνο περιμένοντας σε ατέλειωτες λίστες αναμονής μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα. Όπως αναφέρει το BBC, επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν μια μέθοδο με την οποία μπορεί να γίνει μεταμόσχευση μυελού των οστών με ασφάλεια, ακόμη και από δότη που δεν είναι συμβατός με τον ασθενή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, την πρωτοποριακή μέθοδο ανέπτυξαν επιστήμονες από το νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital στο Λονδίνο και τα αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι τώρα δείχνουν ότι μπορεί να θεραπεύσει το πρόβλημα χωρίς να δημιουργηθούν παρενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μέθοδος εφαρμόστηκε με επιτυχία σε τρία παιδιά, από τα οποία το μικρότερο είναι ένα αγοράκι περίπου 5 ετών. Η κατάσταση της υγείας του παρακολουθείται από την ηλικία των 12 μηνών, λόγω μεγάλης αδυναμίας του ανοσοποιητικού του συστήματος, που προκαλεί υπερβολική ευαισθησία στις μολύνσεις.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η μοναδική λύση για το παιδί ήταν η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ωστόσο, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, ο μικρός προσβλήθηκε από γρίπη των χοίρων, με αποτέλεσμα οι γιατροί να κρίνουν ότι έπρεπε να χειρουργηθεί αμέσως, ακόμη και με μόσχευμα που δεν ήταν συμβατό.

Η πειραματική θεραπεία προέβλεπε αρχικά τη χορήγηση εμβολίου για τη γρίπη των χοίρων, ώστε τα κύτταρα του μυελού των οστών του παιδιού να καταπολεμήσουν τη μόλυνση, και στη συνέχεια την τροποποίηση των ανοσοκυττάρων (Τ-κύτταρα) του μοσχεύματος στο εργαστήριο, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απόρριψης από τον οργανισμό. Το τελευταίο ανήκει στις πιο συνήθεις παρενέργειες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί, ακόμη και όταν το μόσχευμα είναι συμβατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον δρ Ουασίμ Κασίμ, σύμβουλο παιδιατρικής ανοσολογίας του νοσοκομείου και βασικό συντάκτη της σχετικής επιστημονικής έκθεσης, η νέα θεραπευτική προσέγγιση δείχνει ότι τα παιδιά που θα κάνουν αυτήν τη μεταμόσχευση θα έχουν τις ίδιες πιθανότητες να ζήσουν φυσιολογικά με όσα λαμβάνουν συμβατό μόσχευμα. «Πιστεύουμε ότι ο Μοχάμεντ έχει θεραπευθεί και πλέον θα μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή» αναφέρει στην έκθεση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS One».

Όπως αναφέρει το BBC, σήμερα βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση μυελού των οστών περίπου 37.000 άνθρωποι, ενώ συνήθως καταφέρνει να βρει συμβατό μόσχευμα μόλις το 30% των ασθενών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης