Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών εβραϊκών οργανώσεων ένα εσθονικό περιοδικό που δημοσίευσε, στις χιουμοριστικές σελίδες του, ένα εγκωμιαστικό ένθετο για τα «χάπια αδυνατίσματος του Δρ. Μέγκελε», με μια φωτογραφία από ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης για εικονογράφηση, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν.

Το περιοδικό Eesti Ekspress δημοσίευσε την Κυριακή μια φωτογραφία με κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, με τη λεζάντα: «Eins, zwei, drei (ένα, δύο, τρία)… Τα χάπια αδυνατίσματος του Δρ. Μέγκελε κάνουν θαύματα. Δεν υπήρχαν παχύσαρκοι στο Μπούχενβαλντ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο γιατρός Γιόζεφ Μέγκελε έκανε απάνθρωπα πειράματα σε κρατούμενους των ναζιστικών στρατοπέδων.

Το «αστείο» δημοσιεύτηκε στις χιουμοριστικές σελίδες του περιοδικού. «Νομίζω ότι άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον από το δικό μας απλώς δεν το εκλαμβάνουν όπως εμείς. Για μας ήταν ένα αντιφασιστικό αστείο και μια αντίδραση σε μια πρόσφατη διαφήμιση μιας εσθονικής εταιρείας. Δεν είχαμε ως στόχο να κοροϊδέψουμε κανέναν. Δεν τίθεται θέμα εθνικότητας στη φωτογραφία», εξήγησε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Σούλεφ Φέντλερ.

Τον Αύγουστο η εταιρεία φυσικού αερίου GasTerm Eesti είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της μια διαφήμιση με τη φωτογραφία του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, με την επιγραφή «Η δουλειά απελευθερώνει», συνοδευόμενη από το μήνυμα: «Θέρμανση με φυσικό αέριο: ευελιξία, άνεση, αποτελεσματικότητα». Η διαφήμιση πάντως αποσύρθηκε πολύ γρήγορα, μετά τις διαμαρτυρίες που ξεσήκωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «αστείο» του περιοδικού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική εβραϊκή κοινότητα και στο Κέντρο Σίμον Βίζενταλ που έχει αναλάβει να εντοπίζει ναζιστές εγκληματίες. «Νομίζω ότι δεν κατανοείτε το πρόβλημα. Το Ολοκαύτωμα δεν προσφέρεται για σάτιρα», ανέφερε σε ανοιχτή επιστολή του ο Εφράιμ Ζούροφ, ο διευθυντής του Κέντρου στο Ισραήλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης