Μειωμένη φαίνεται να είναι η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού τους τελευταίους δύο μήνες στο Μεξικό, μια χώρα που έχει πληγεί ιδιαίτερα σφοδρά από την Covid-19.

Ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος μολύνθηκε από Covid-19 τον Φεβρουάριο, έκανε αυτή την παρατήρηση την Τρίτη, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ενθαρρυντική», φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο για «πνοή φρέσκου αέρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πραγματικότητα, αν πιστέψει κανείς τον υφυπουργό Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ αρμόδιο για τη στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού, σε 14 εβδομάδες ο εβδομαδιαίος αριθμός νεκρών από Covid-19 μειώθηκε από τις 9.549 σε 1.621, ενώ ο αριθμός των νοσηλειών έφτασε τις 6.000 σήμερα από την κορύφωσή του τον Ιανουάριο όταν υπήρχαν περίπου 27.000 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Τα εκτιμώμενα κρούσματα Covid-19 μειώθηκαν από 112.415 σε 18.953 την ίδια περίοδο, πρόσθεσε ο Λόπες- Γκατέλ παρά το γεγονός ότι στο Μεξικό δεν διεξάγονται μαζικά διαγνωστικά τεστ.

Ο Μεξικανός πρόεδρος στη διάρκεια της καθημερινής του συνέντευξης Τύπου κάλεσε τους πολίτες να εξακολουθήσουν να επιδεικνύουν σύνεση καθώς στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 215.547 νεκροί από Covid-19, φέρνοντάς την στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 2,3 εκατομμύρια κρούσματα σε σύνολο πληθυσμού 126 εκατομμυρίων, με ποσοστό θνητότητας 19 ανά 100.000 ανθρώπους.

«Πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όμως τα νέα είναι καλά» υπογράμμισε ο Λόπες- Ομπραδόρ, τον οποίο οι αντίπαλοί του κατηγορούν ότι διαχειρίστηκε την κρίση με χαώδη τρόπο.

Προς την ανοσία αγέλης;

Ο Ιανουάριος ήταν ο χειρότερος μήνας σε αριθμό νεκρών από Covid-19 για το Μεξικό, καθώς καταγράφονταν καθημερινά κατά μέσο όρο 983 θάνατοι, ένα γεγονός το οποίο οι αρχές απέδωσαν στις συγκεντρώσεις για το τέλος του έτους.

Εικόνες οικογενειών να αναζητούν φιάλες οξυγόνου ή των τραυματιοφορέων να δίνουν μάχη για να βρουν ένα κρεβάτι στα νοσοκομεία είχαν πλημμυρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μεξικού.

Καθώς περνούσαν οι εβδομάδες, και εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Ιουνίου, η κατάσταση στο Μεξικό εξελίχθηκε αλλά αντίθετα από αυτή σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία και ο Ισημερινός που είναι αντιμέτωπες με νέο κύμα της επιδημίας και αναγκάστηκαν να ενισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα.

«Δεν έχουμε μια ξεκάθαρη και συγκεκριμένη εξήγηση, όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ που απέκτησαν ευρεία εμβολιαστική κάλυψη. Ωστόσο έχουμε μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από άλλες χώρες» εξηγεί στο AFP ο Μαλαχίας Λόπες καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM).

Αν και, σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα καταγραφής ασθενών και θανάτων στο Μεξικό είναι ελλιπές, η μείωση του αριθμού των μολύνσεων «είναι μια πραγματικότητα».

Ο ειδικός αυτός αναφέρει ως πιθανή αιτία την ενδεχόμενη ανοσία αγέλης, αλλά και την εμβολιαστική στρατηγική του Μεξικού. Όμως εκτιμά ότι «πρέπει να διεξάγουμε σοβαρές μελέτες που θα μας δείξουν το ποσοστό των ατόμων που έχουν αντισώματα και που θα μας δώσουν μια ιδέα για τον τρόπο με το οποίο μπορούμε να φτάσουμε στον μαγικό αριθμό της ανοσίας αγέλης».

Από τις 24 Δεκεμβρίου έχουν χορηγηθεί 16,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, κυρίως σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους.

Ανάκαμψη

Αφού ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19 έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του -με το 25% των διαθέσιμων κλινών να είναι κατειλημμένο-, οι αρχές της πόλης του Μεξικού, επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, επέτρεψαν από τη Δευτέρα τη μερική επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων, που παρέμεναν κλειστές από τις 23 Μαρτίου 2020.

«Έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο πολλές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να επιστρέψουν πλήρως στις δραστηριότητές τους, περιλαμβανομένων των ιδιωτικών σχολείων και των κινηματογράφων» παρατηρεί ο Αρμάντο Σουνίγκα, επικεφαλής της Coparmex της ομοσπονδίας εργοδοτών του Μεξικού.

«Το γεγονός ότι τελικά υπήρξε ένα άνοιγμα, έστω και σε ποσοστό 20%, είναι ήδη πολύ θετικό για την οικονομία, ακόμη κι αν πρέπει να είμαστε ακόμη πολύ προσεκτικοί» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης