Ο υπουργός Άμυνας των Η.Π.Α., Ρόμπερτ Γκέιτς, εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Γιανγκ Τζιετσί, ότι οι στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις θα τεθούν εφεξής σε στέρεες βάσεις.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή στην Κίνα, θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο, Χου Τζιντάο, καθώς οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθειες να αμβλύνουν τις διαφορές τους σε ένα περιβάλλον συνεχώς αυξανόμενου στρατιωτικού ανταγωνισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο στρατούς μας» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ενώπιον των δημοσιογράφων κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Γιανγκ Τζιετσί.

«Πιστεύουμε ότι η επίσκεψη του προέδρου Χου Τζιντάο την επόμενη εβδομάδα θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις» πρόσθεσε ο Ρόμπερτ Γκέιτς, αναφερόμενος στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Κινέζος πρόεδρος στις Η.Π.Α. από τις 18 έως τις 21 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ρόμπερτ Γκέιτς «μαρτυρά τη μεγάλη σημασία που η κινεζική πλευρά αποδίδει στις σχέσεις της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο δυνάμεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως χθες, ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, στρατηγός Λιανγκ Γκουανγκλιέ, απέφυγε να δεσμευτεί επί της πρότασης που διατυπώθηκε από τον Ρόμπερτ Γκέιτς για την εγκαθίδρυση «στρατηγικού διαλόγου» με κύριο άξονα τα πυρηνικά όπλα, τους αμυντικούς πυραύλους, τον πόλεμο του διαστήματος και τον κυβερνοπόλεμο, απαντώντας απλώς ότι «θα το σκεφθεί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης