Τρεισήμισι ώρες απομένουν για να κλείσουν οι κάλπες και στα αστικά κέντρα της Γαλλίας και ήδη έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο οι πρώτες προβλέψεις για τη ψήφο των Γάλλων στα υπερπόντια εδάφη και στις μεγάλες γαλλικές κοινότητες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις ο Ε. Μακρόν προηγείται με σαρωτικά ποσοστά στις υπερπόντιες κτήσεις της Καραϊβικής και στη Γουιάνα με ένα μέσο ποσοστό της τάξης του 75%. Είναι ακόμη ισχυρότερη η υπεροχή του στα εκλογικά κέντρα των ΗΠΑ και του Καναδά όπου ψήφισαν μαζικά οι Γάλλοι πολίτες που κατοικούν εκεί. Το ποσοστό του Μακρόν αγγίζει ακόμη και το 90%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέση συμμετοχή στον δεύτερο γύρο ήταν στις 12.00 το μεσημέρι ακριβώς η ίδια με αυτή του πρώτου γύρου.
Όμως στις 17.00 η συμμετοχή είχε φτάσει το 65,3%, δηλαδή 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από τη συμμετοχή την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο που ήταν 69,42%. 

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 20.00 (ώρα Ελλάδος)  όσον αφορά στις γαλλικές περιφέρειες, ενώ η εκλογική διαδικασία θα συνεχίσει για μία ώρα ακόμη στα  μεγάλα αστικά κέντρα όπου οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 (ώρα Ελλάδος). Αναμένεται πως το πρώτο exit poll θα δημοσιοποιηθεί στις 21.00 (ώρα Ελλάδος).

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν αναμένουν εκπλήξεις, δεδομένου ότι ο Ε. Μακρόν φαίνεται να προηγείται με μία ασφαλή διαφορά της τάξης περίπου των 20 εκατοστιαίων μονάδων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας εκτός από αυτήν στα νοτιοανατολικά γύρω από τη Νίκαια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα είναι πλέον αν και κατά πόσον ο Ε. Μακρόν θα αυξήσει αυτή την μεγάλη διαφορά ασφαλείας περιορίζοντας το ποσοστό της Μ. Λεπέν. Και αυτό διότι η εκλογική περίοδος για τη Γαλλία δεν κλείνει σήμερα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αλλά επεκτείνεται για ένα μήνα ακόμη αφού την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα διεξαχθεί και ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών. Αυτό σημαίνει πως μετά την ανάληψη καθηκόντων του νέου προέδρου και την τοποθέτηση ενός μεταβατικού πρωθυπουργού θα αρχίσει η προεκλογική καμπάνια για τις βουλευτικές εκλογές που προϋποθέτει και την συγκρότηση πολιτικού φορέα από τον Ε. Μακρόν ο οποίος ως γνωστών δεν διαθέτει πολιτικό κόμμα. 

Οι Γάλλοι δημοσκόποι επιχείρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε να προσεγγίσουν πρόβλεψη για τις βουλευτικές εκλογές όπου έδιναν μία ευρεία πολιτική βάση στον Ε. Μακρόν. Όμως, ειδικοί εκλογολόγοι επεσήμαναν ότι η προσέγγιση αυτή έγινε στη βάση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι κατά βάση διαστρεβλωμένο από τη στιγμή που οι πολίτες δεν ερωτήθηκαν για το πως θα ψηφίσουν σε βουλευτικές εκλογές όπου το τοπίο καθώς και οι πολιτικές επιλογές είναι πολύ διαφορετικές. 



Διαβάστε επίσης:



σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης