Αισιόδοξος ο Πρόεδρος της Φινλανδίας για αλλαγή στάσης της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, 16:34
Αισιόδοξος ο Πρόεδρος της Φινλανδίας για αλλαγή στάσης της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη ο Φινλανδός Πρόεδρος.

Η Τουρκία εξέπληξε πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ όταν είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας όταν οι δύο χώρες έκαναν το ευρέως αναμενόμενο βήμα να συμφωνήσουν να αιτηθούν την ένταξή τους στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία αυτή την εβδομάδα.

«Οι δηλώσεις από την Τουρκία άλλαξαν πολύ γρήγορα και γίνονται σκληρότερες τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στη διάρκεια ομιλίας στο σουηδικό Κοινοβούλιο.

«Όμως, είμαι σίγουρος πως, με τη συνδρομή εποικοδομητικών συνομιλιών, θα επιλύσουμε την κατάσταση» πρόσθεσε.

Ο Νιινίστο είπε πως μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από έναν μήνα και πως το μήνυμα τότε ήταν ότι υποστήριζε μια ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Όμως, την τελευταία εβδομάδα είπε πως δεν είναι υπέρ», είπε ο Νιινίστο. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είμαι αισιόδοξος», συμπλήρωσε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, 16:43