Μόλις λίγες ώρες μετά τη νέα παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η οποία ίσχυε έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας έπληξαν το νότιο Ισραήλ, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε άμεσα με αεροπορικές επιδρομές, έχοντας λάβει εντολή από τον Νετανιάχου να πλήξει «τρομοκρατικούς στόχους» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός του Ισραήλ κατηγόρησε Παλαιστίνιους ενόπλους ότι παραβίασαν την εκεχειρία και τόνισε ότι διατηρεί «τόσο τις αμυντικές όσο και τις επιθετικές του ικανότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα επιθετικότητα».

Πριν από την εξέλιξη αυτή, η Χαμάς είχε επιρρίψει ευθύνη στο Ισραήλ για την κατάρρευση των συνομιλιών που είχαν ως στόχο την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φάουζι Μπάρχουμ: «Εάν ο Νετανιάχου δεν αντιλαμβάνεται το μήνυμα και τα αιτήματα της Γάζας μέσω της πολιτικής γλώσσας και των διαπραγματεύσεων, ξέρουμε πολύ καλά τον τρόπο που θα τον υποχρεώσει να καταλάβει».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τρεις ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας έπληξαν περιοχή κοντά στην Μπεερσέμπα, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στους Ισραηλινούς διαπραγματευτές που βρίσκονται στο Κάιρο να επιστρέψουν στο Ισραήλ, κίνηση που ενταφιάζει τις ελπίδες για συμφωνία μακρόχρονης εκεχειρίας στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters από την πόλη της Γάζας είπαν ότι άκουσαν τον ήχο των ρουκετών που εκτοξεύονταν από τον παλαιστινιακό θύλακα. 

Μέχρι στιγμής η Χαμάς δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση. Νωρίτερα, αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης είχε δηλώσει ότι η σημερινή είναι η τελευταία παράταση της εκεχειρίας. Όπως αναφέρει το BBC, περισσότεροι από 2.080 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις 8 Ιουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης