Κάθε άλλο παρά αρραγές εμφανίζεται το ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της Ρωσίας στην προμήθεια φυσικού αερίου. Μια σειρά από ιδιώτες πάροχοι έχουν αρχίσει να εκπληρώνουν τους όρους που έθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την αγορά φυσικού αερίου.

Μεγάλοι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Αυστρία και στη Σλοβακία ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Έτσι, σπάει ουσιαστικά το ευρωπαϊκό μέτωπο που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα, αφού, από τις μεγάλες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο οι γαλλικές και οι ισπανικές εταιρείες δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια τέτοια κίνηση.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα που έχουν γνώση των προετοιμασιών, σημειώνουν: «Οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο δικό τους νόμισμα. Στους ομίλους αυτούς περιλαμβάνονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: η Uniper, με έδρα το Ντίσελντορφ, και η OMV, με έδρα τη Βιέννη».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αγοραστών και της Gazprom -του ρωσικού, κρατικά ελεγχόμενου προμηθευτή φυσικού αερίου- έχουν ενταθεί καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής.

Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού αερίου, ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, προσθέτουν στο δημοσίευμά τους οι Financial Times. Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ενημέρωσε την Τετάρτη την Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει να τους προμηθεύει αέριο αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια, κλιμακώνοντας έτσι μια διένεξη με δυτικές χώρες που αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση της Αυστρίας απάντησε, επίσης την Τετάρτη, ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς και ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως αυτό θα αλλάξει, ενώ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ιταλική Eni, ένας άλλος από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom, εξετάζει τις επιλογές της. Η υποστηριζόμενη από την ιταλική κυβέρνηση εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη πληρωμή για τις ρωσικές προμήθειες, για να κάνει μια τελική κίνηση, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη Ιταλούς αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος της OMV είπε στο Ρόιτερς πως η εταιρεία εργάζεται για μια λύση που θα είναι συμβατή με τις κυρώσεις, όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσει λογαριασμούς, αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα των FT. Η Eni, από την πλευρά της, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εξάλλου, η γερμανική Uniper πρόκειται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το ρωσικό αέριο σε μια ρωσική τράπεζα και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μια τράπεζα με έδρα την Ευρώπη, γνωστοποίησε την Πέμπτη στην εφημερίδα Rheinische Post η εταιρεία κοινής ωφελείας.

To Bloomberg «καρφώνει» 14 χώρες

Το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, σε δημοσίευμά του της Πέμπτης 28/4 στις 12:00 ώρα Ελλάδος, αναφέρει πως τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν ήδη φυσικό αέριο καταβάλλοντας το αντίτιμο στη Ρωσία σε ρούβλια, ενώ άλλοι δέκα αγοραστές άνοιξαν λογαριασμούς σε ρωσικό νόμισμα. Το Bloomberg επισημαίνει, επίσης, πως τουλάχιστον στον χρονικό ορίζοντα μέχρι τέλη Μαΐου δεν προβλέπονται νέες διακοπές παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε Ευρωπαίους αγοραστές. Τις παραπάνω πληροφορίες παρείχε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Gazprom.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης