Οι χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου πρέπει να είναι προετοιμασμένες για πολύ κόπο και πολύ… χρόνο, σύμφωνα με την εκτίμηση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, ναυάρχου John Kirby.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικάνος αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο πόλεμος «μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια, μέχρι να εξοντωθεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο». Η εκτίμηση αυτή οφείλεται και στην αδυναμία των χερσαίων δυνάμεων του Ιράκ, της Συρίας και των Κούρδων που μάχονται τους τζιχαντιστές, παρά την αεροπορική υποστήριξη από τη Δύση, να επιτύχουν σημαντικά στρατιωτικά πλήγματα στο Ισλαμικό Χαλιφάτο, όσο και στις οικονομικές πηγές των ανταρτών, που τους αποφέρουν τεράστια ποσά καθημερινά.

Προκειμένου να καλυφθεί αυτό το «κενό» στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, μια δύναμη της συριακής αντιπολίτευσης, 12.000 έως 15.000 ανδρών, που θα λάβει την υποστήριξη της Δύσης, θα εργαστεί για να ανακτήσει τις περιοχές της ανατολικής Συρίας που ελέγχονται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ομάδες του έχουν ήδη φτάσει στη Σαουδική Αραβία για να συνδράμουν στην εκπόνηση ενός σχεδίου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το οποίο θα προβλέπει την εκπαίδευση στη χώρα περισσότερων από 5.000 μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δύση ευελπιστεί πως μια καλά εξοπλισμένη και οργανωμένη δύναμη της συριακής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα αεροπορικά πλήγματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Το Κογκρέσο έδωσε την περασμένη εβδομάδα προσωρινή έγκριση στο σχέδιο του Πενταγώνου να εκπαιδεύσει μέλη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης της Συρίας. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να κοστίσει 500 εκατομμύρια δολάρια τον πρώτο χρόνο.

Στόχος, τα έσοδα του Ισλαμικού Χαλιφάτου από τη «μαύρη αγορά» της Τουρκίας

Η εκμετάλλευση του πετρελαίου σε περιοχές που τις ελέγχει το Ισλαμικό Χαλιφάτο αποφέρει 2 εκατ. δολάρια την ημέρα ​

Εν τω μεταξύ, σε αεροπορικές επιδρομές οι σύμμαχοι βομβάρδισαν θέσεις πετρελαϊκής παραγωγής που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία. Εκτιμάται ότι η εκμετάλλευση του πετρελαίου σε περιοχές που τις ελέγχει το Ισλαμικό Χαλιφάτο αποφέρει 2 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα στους τζιχαντιστές. Οι βόμβες έπληξαν τις υποδομές των συγκεκριμένων θέσεων προκειμένου «να υπονομευτεί η δυνατότητα των τζιχαντιστών να παράγουν πετρέλαιο», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να μειώσει τους τεράστιους οικονομικούς πόρους του Ισλαμικού Χαλιφάτου, σύμφωνα με τον ναύαρχο John Kirby, καθώς οι τελευταίοι διαθέτουν περιουσία που μπορεί να αγγίζει και το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. «Το Ισλαμικό Χαλιφάτο αποκόμισε τεράστια ποσά μετά την κατάληψη της κεντρικής τράπεζας της Μοσούλης, ενώ κερδίζουν εκατομμύρια από το εμπόριο πετρελαίου, καθώς και από τις απαγωγές δυτικών πολιτών» επισημαίνει.

«Τώρα επικεντρωνόμαστε στις πετρελαϊκές τους υποδομές, αλλά θα πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα για να τους πλήξουμε οικονομικά».

​Το Ισλαμικό Χαλιφάτο ελέγχει το 60% της πετρελαϊκής παραγωγής της Συρίας

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο ελέγχει το 60% της πετρελαϊκής παραγωγής της Συρίας -50.000 βαρέλια την ημέρα-, ενώ παράγει κι άλλα 25.000 βαρέλια στο Ιράκ. Οι ποσότητες αυτές πωλούνται στη μαύρη αγορά και διαχέονται μέσω Τουρκίας, γεγονός που έχει προκαλέσει επικρίσεις για τη γείτονα χώρα, ότι κάνει τα στραβά μάτια στις παράνομες δραστηριότητες των τζιχαντιστών, άποψη που ενισχύεται από την απροθυμία της Τουρκίας να βοηθήσει τον συνασπισμό των χωρών που μάχονται κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Τεράστιο το κόστος αντιμετώπισης των τζιχαντιστών

​Το κόστος αντιμετώπισης του Ισλαμικού Χαλιφάτου ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα

Κι ενώ η περιουσία του Ισλαμικού Χαλιφάτου γιγαντώνεται, το κόστος αντιμετώπισής του δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ εκτίμησε χθες ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Ιράκ και στη Συρία κοστίζουν στις ΗΠΑ «από 7 ως 10 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα» και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση από το Κογκρέσο, εφόσον αυτές συνεχιστούν.

Αν ληφθούν υπόψη τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, η χρήση εξελιγμένου αμυντικού εξοπλισμού και το κόστος μιας μικρής μονάδας Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, το ποσό ενδέχεται να ξεπεράσει, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Αλέξανδρος Κούτσης, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής: «Χωρίς χερσαία επέμβαση, δεν τελειώνει ο πόλεμος»

Ο ομότιμος καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αλέξανδρος Κούτσης, σε συνέντευξη του στο zougla.gr, βλέπει κι αυτός ότι ο πόλεμος για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

«Αν δεν μπει μπότα στο έδαφος, δεν πρόκειται να σταματήσει η δραστηριότητά τους. Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν πολύ περιορισμένη αποτελεσματικότητα.  Αν δεν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα του Ιράκ, δεν θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια ικανή στρατιωτική δύναμη για να τους αντισταθεί. 

»Σημαντικός είναι και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το Ιράν, το οποίο θέλει να διατηρήσει την επιρροή του στην περιοχή. Γι’ αυτό δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια προσβλέπει στην ανατροπή του Άσαντ» εκτιμά ο καθηγητής.

​«Και να τους πλήξουν οικονομικά, απλώς οι τζιχαντιστές θα μετατρέψουν τις επιθέσεις σε ανταρτοπόλεμο»

Όσον αφορά το ενδεχόμενο οι δυτικοί τελικά να χρειαστεί να προβούν σε χερσαία επέμβαση, τονίζει: «Αν δεν τα καταφέρει το Ιράκ, τότε δεν αποκλείεται τελικά να δούμε δυτική χερσαία επέμβαση. Να μη λησμονούμε ότι οι τζιχαντιστές είναι εμπειροπόλεμοι και μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στον άπειρο ιρακινό στρατό. Για να εκπαιδευτεί ο ιρακινός στρατός, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος. Μέχρι τότε τι γίνεται;

»Και να τους καταστρέψουν οικονομικά, δεν επιφέρουν σημαντικό πλήγμα. Απλώς ο πόλεμος θα μετατραπεί σε ανταρτοπόλεμο και θα προβούν σε επιθέσεις αυτοκτονίας. Και ποιος εγγυάται ότι δεν θα βρεθεί να τους χρηματοδοτήσει κάποιος πλούσιος Άραβας;».

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο προελαύνει
 
Παρά την παγκόσμια συμμαχία εναντίον του, το Ισλαμικό Χαλιφάτο συνεχίζει να σημειώνει στρατιωτικές επιτυχίες, που συνήθως συνοδεύονται από εκτελέσεις εκατοντάδων στρατιωτών και αμάχων. Αυτή την εβδομάδα οι τζιχαντιστές κατέλαβαν βάση του ιρακινού στρατού στην επαρχία Άνμπαρ, εκτελώντας 300 στρατιώτες, με τους επιζώντες να δηλώνουν οργισμένοι με την κυβέρνησή τους, που δεν ανταποκρίθηκε στα καλέσματα βοήθειας κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.

Το περιστατικό αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο ο ιρακινός στρατός -αλλά και ο συριακός- μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους τζιχαντιστές, παρά τη βοήθεια από τη Δύση και άλλες αραβικές χώρες.

Νέος στόχος των τζιχαντιστών είναι το κουρδικό Αΐν αλ Αράμπ -ή αλλιώς Κομπανί- στη βόρεια Συρία, το οποίο προσπαθούν να το καταλάβουν τις τελευταίες ημέρες, συναντώντας την αντίσταση των κουρδικών ένοπλων ομάδων. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ηγετικά στελέχη των κουρδικών ομάδων, οι επιθέσεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου για την κατάληψη της πόλης πάνω στη συροτουρκική μεθόριο εντάθηκαν, ενώ έγινε χρήση ακόμη και βαρέος οπλισμού.

Δείτε το βίντεο με τις μάχες στα συροτουρκικά σύνορα, με Κούρδους πρόσφυγες να επευφημούν τους μαχητές που αντιστέκονται στο Ισλαμικό Χαλιφάτο:

Παγκόσμια συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου

Την ίδια ώρα, ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου διευρύνεται, με Βέλγους και Ολλανδούς να προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη, ενώ αντίστοιχα μέτρα προετοιμάζει και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλυτικά, εκτός από τις ΗΠΑ και το ΗΒ, στον συνασπισμό συμμετέχουν:

Ελλάδα: Η χώρα μας συμμετέχει με την αποστολή πυρομαχικών στους Κούρδους που μάχονται τους τζιχαντιστές.

Ιράκ: Εξουσιοδότησε τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο του και χαιρέτισε τον παγκόσμιο συνασπισμό στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Η ιρακινή κυβέρνηση μάλιστα είναι εκείνη που ζήτησε τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ.

Λίβανος: Δεν παρέχει στρατεύματα και όπλα, καθώς η χώρα δίνει τη δική της μάχη με τους τζιχαντιστές. Αντ’ αυτού, ελπίζει να λάβει βοήθεια για τον πόλεμο κατά της οργάνωσης.

Ιορδανία: Κατέστρεψε μια σειρά από στόχους των τζιχαντιστών με αεροπορικές επιθέσεις αυτή την εβδομάδα. Η Ιορδανία έχει επίσης συμμετάσχει στην προσπάθεια να στερέψουν οι πηγές χρηματοδότησης για τους εξτρεμιστές και τρομοκράτες.

Μπαχρέιν: Πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών αυτή την εβδομάδα.

Σαουδική Αραβία: Συμμετείχε στις αεροπορικές επιθέσεις αυτής της εβδομάδας. Η χώρα έχει καταδικάσει πολλές φορές τους τζιχαντιστές, ενώ έχει δωρίσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη και 500 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Συμμετείχαν σε αεροπορικές επιδρομές αυτής της εβδομάδας και έχουν δώσει 500 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια προς το Ιράκ.

Γαλλία: Την περασμένη εβδομάδα βομβάρδισε στρατιωτική αποθήκη στο Ιράκ που χρησιμοποιείται από τους τζιχαντιστές. Οι Γάλλοι έχουν επίσης πραγματοποιήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ και η Γαλλία έχει δεσμευθεί να λάβει μέρος σε μελλοντικές αεροπορικές επιδρομές «αν χρειαστεί». Μέχρι σήμερα, η Γαλλία έχει στείλει 59 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Αρμπίλ -βόρεια του Ιράκ-, με πρόσθετες παραδόσεις να αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύντομα.

Γερμανία: Εχει στείλει περίπου 40 αλεξιπτωτιστές στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τους Κούρδους μαχητές. Η Γερμανία έχει επίσης αποστείλει 16.000 όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα και εκατοντάδες αντιαρματικά. Μερικοί Κούρδοι μαχητές επίσης εκπαιδεύτηκαν στη Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του θα παράσχει τα όπλα που χρειάζονται για να οπλιστούν 4.000 Κούρδοι στρατιώτες, καθώς και 36 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια.

Καναδάς: Έχει αναπτύξει «αρκετές δεκάδες μονάδες» των καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ιράκ. Οι αεροπορικές δυνάμεις του Καναδά παρέδωσαν, ακόμη, 251,5 τόνους στρατιωτικές προμήθειες στο Ιράκ, αλλά και 15 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην περιοχή.

Αυστραλία: Έχει συμφωνήσει να αναπτύξει «στρατιωτική δύναμη στην περιοχή» για τις αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ. Τα στρατεύματα των ειδικών δυνάμεων της χώρας δίνουν επίσης συμβουλές στις ιρακινές δυνάμεις. Η Αυστραλία προσέφερε 5 εκατομμύρια δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ, όπως και αεροσκάφη, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και πολεμοφόδια.

Ιταλία: Έστειλε 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν έχει σχέδια επί του παρόντος να λάβει μέρος στις αεροπορικές επιδρομές, αλλά προσφέρθηκε να βοηθήσει στον ανεφοδιασμό αεροσκαφών.

Τσεχία: Παρέχει μαχητικά αεροσκάφη, ενώ έστειλε 500 τόνους πυρομαχικά στο Ιράκ. Επιπλέον έδωσε 1,5 εκατομμύρια δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια.

Αλβανία: Έδωσε όπλα και πυρομαχικά στις κουρδικές δυνάμεις. Νωρίτερα αυτόν  τον μήνα η Αλβανία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει έως 22 εκατομμύρια φυσίγγια και 32.000 βλήματα πυροβολικού στις κουρδικές δυνάμεις.

Ολλανδία: Εστειλε 1.000 κράνη και 1.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα στις κουρδικές δυνάμεις, καθώς και 10 εκατομμύρια δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια. Ακόμη, η Ολλανδία δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αναπτύξει έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Εσθονία: Δώρισε ένα εκατομμύριο σφαίρες για πολυβόλα και 90.000 δολάρια για να υποστηρίξει τους εκτοπισμένους Ιρακινούς.

Ουγγαρία: Παρείχε «αρκετά εκατομμύρια» φυσίγγια και «χιλιάδες» μεταλλικές διατρητικές οβίδες. Επίσης, έστειλε ένα πακέτο βοήθειας 90 χιλιάδων δολαρίων για τους τους χριστιανούς της Αρμπίλ.

Τουρκία: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία «θα παρέχει την αναγκαία υποστήριξη στην επιχείρηση». Η υποστήριξη αυτή θα μπορούσε να είναι στρατιωτική ή σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας. Περισσότερα από 100 φορτηγά με 1,9 εκατομμύρια δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σταλεί για να βοηθήσουν τους Τουρκμένιους στο βόρειο Ιράκ από τον Ιούνιο. Η Τουρκία έχει επίσης δημιουργήσει ένα στρατόπεδο για 20.000 Τουρκμένιους του Ιράκ.

Βέλγιο: Συμμετέχει στους βομβαρδισμούς με 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16. Έχει ήδη στείλει 13 τόνους βοήθεια στο Ιράκ.

Δανία: Συμμετέχει στους βομβαρδισμούς με 7 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και επιπλέον έστειλε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος για να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες.

Διαβάστε ακόμη: Το Ισλαμικό Χαλιφάτο σχεδιάζει επιθέσεις στα μετρό του Παρισιού και της Νέας Υόρκης
Κρυφή κάμερα στο προπύργιο των τζιχαντιστών
Το Ισλαμικό Κράτος στη Δύση

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης, Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης