«Η τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν έχει κανένα απολύτως εμπόδιο για να κατασκευάσει ένα υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησής μου», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «αυτό γίνεται εφικτό χάρη στην… αποφασιστικότητα του κράτους» του.
«Η Τουρκία δεν μπορεί να τεμπελιάζει με τα αμυντικά και στρατιωτικά θέματα», προσέθεσε με έμφαση, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός νέου μεγάλου ναυπηγείου στην Κωνσταντινούπολη.

Αποφασισμένος μεν, δεν δείχνει να βιάζεται όμως, ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετεί το ξεκίνημα της κατασκευής στο 2021, όταν θα έχει ναυπηγηθεί το αμφίβιο πολεμικό πλοίο TCG Anadolu, που θα είναι το μεγαλύτερο και πιο ακριβό «στολίδι» του τουρκικού στόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«​Η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί η πρώτη ναυτική δύναμη στη Μέση Ανατολή και «πιο πέρα, ειδικά σε περιοχές που αποτελούσαν κάποτε την Οθωμανική Αυτοκρατορία»Ο Ερντογάν επισήμανε ότι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας γίνεται διαρκώς όλο και πιο ανεξάρτητη από τους ξένους προμηθευτές, κυρίως χάρη στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας από τους ίδιους. «Η στρατηγική μας γεωπολιτική θέση δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε», σημείωσε.

Λεπτομέρειες των τουρκικών σχεδίων για την κατασκευή του πρώτου αεροπλανοφόρου δεν έχουν γίνει γνωστές, ειδικοί εκτιμούν όμως ότι θα αυτό θα μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 10 μαχητικά αεροσκάφη, 900 στρατιώτες, ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει το ρωσικό δίκτυο RT, η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί η πρώτη ναυτική δύναμη στη Μέση Ανατολή και «πιο πέρα, ειδικά σε περιοχές που αποτελούσαν κάποτε την Οθωμανική Αυτοκρατορία», ενώ επισημαίνεται ότι η επιλογή της κατασκευής του αεροπλανοφόρου συνδέεται με την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, το «άλυτο» Κυπριακό πρόβλημα μετά την εισβολή του 1974 και τις «εδαφικές αμφισβητήσεις» με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης