Ετοιμάζει χτύπημα στο Μπορ ο κυβερνητικός στρατός του Νοτίου Σουδάν

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013, 14:51
Ετοιμάζει χτύπημα στο Μπορ ο κυβερνητικός στρατός του Νοτίου Σουδάν
Ο στρατός του Νότιου Σουδάν ετοιμάζεται να χτυπήσει τους αντικαθεστωτικούς οι οποίοι ελέγχουν την πόλη Μπορ, δήλωσε ο πρόεδρος της νεαρής χώρας, Σάλβα Κιίρ.

Ο Κιίρ τόνισε στο νοτιοσουδανικό κοινοβούλιο ότι ο στρατός είναι «έτοιμος να κινηθεί», σημειώνοντας ότι η αντεπίθεσή του καθυστέρησε σκόπιμα ώστε να επιτραπεί στους αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Το Μπορ, στο κρατίδιο του Τζόνγκλεϊ, βρίσκεται στα χέρια αντικαθεστωτικών στρατιωτικών από την Τετάρτη. Μία εβδομάδα εθνοτικών και φυλετικών συγκρούσεων έχει ενισχύσει τους φόβους για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Το προσωπικό των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ έχει περιγράψει αιματηρά περιστατικά, μεταξύ άλλων ομαδικές εκτελέσεις.

Νωρίτερα, ο στρατός του Νότιου Σουδάν είχε ανακοινώσει ότι το Μπέντιου, πρωτεύουσα της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας Γιούνιτι, βρίσκεται επίσης στα χέρια αντικαθεστωτικών, οι οποίοι υποστηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας, Ρίεκ Ματσάρ.

Ο πρόεδρος Κιίρ ανήκει στην πλειοψηφική εθνότητα των Ντίνκα, ενώ ο αποπεμφθείς τον Ιούλιο κ. Ματσάρ ανήκει σε εκείνη των Νούερ. Ο Κιίρ κατηγορεί τον Ματσάρ για απόπειρα πραξικοπήματος, με τον δεύτερο να απορρίπτει τους σχετικούς ισχυρισμούς.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013, 14:58