Στις κάλπες προσέρχονται την προσεχή Κυριακή 8 Μαΐου, 3.164.859 ψηφοφόροι στα 4.880 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, για να εκλέξουν 383 δημάρχους και κοινοτάρχες.

Ένα 24ωρο πριν από τις δημοτικές εκλογές τα 56 κόμματα που σχηματίζουν τις δύο μεγάλες συμμαχίες, το «Συνασπισμό για τον πολίτη» του οποίου ηγείται το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και τη «Συμμαχία για το Μέλλον» με επικεφαλής το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα του δημάρχου των Τιράνων, Έντι Ράμα, ολοκλήρωσαν σήμερα το απόγευμα τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσοχή αναμένεται να επικεντρωθεί στα Τίρανα, όπου το δημαρχιακό θώκο διεκδικούν ο νυν δήμαρχος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα και ο Λουλεζίμ Μπάσα, πρώην υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα.

Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται η αναμέτρηση και στη Χιμάρα όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Έλληνες μειονοτικοί και στις περασμένες εκλογές το 2007 σημειώθηκαν επεισόδια. Τη θέση του δημάρχου στην κωμόπολη αυτή διεκδικούν ο νυν δήμαρχος Βασίλης Μπολάνος από το ΚΕΑΔ, o Γιώργος Γκόρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Δημήτρης Λαζάρης του MEGA και ο Σάβο Πρίφτι του Δημοκρατικού Κόμματος.

Εν τω μεταξύ το πολιτικό κλίμα ήταν τεταμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όπου σχεδόν καθημερινά σημειώνονταν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο μεγάλων κομμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εκλογική διαδικασία της 8ης Μαΐου στην Αλβανία θα επιτηρήσουν 249 ξένοι παρατηρητές οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι από τον ΟΑΣΕ και 1.600 Αλβανοί παρατηρητές μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης