Ο αρχηγός του κόμματος των ευρωσκεπτικιστών «Αληθινών Φινλανδών», Τίμο Σόινι, που βοήθησε το κόμμα του να τετραπλασιάσει το ποσοστό στήριξής του κατά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, δήλωσε σήμερα έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Ο 49χρονος Σόινι συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους από τους υπόλοιπους υποψήφιους βουλευτές στις εκλογές του Απριλίου καθώς η αντι-ευρωπαϊκή ρητορική του φάνηκε ότι είχε απήχηση σε ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που αντιτίθενται στη βοήθεια της χώρας τους προς χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Θεωρώ ότι είμαι ικανός (να αναλάβω) καθήκοντα προέδρου,” είπε ο Σόινι σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο εθνικό δίκτυο YLE. “Το κόμμα χρειάζεται έναν υποψήφιο, ο οποίος να μπορεί να αναδείξει την εναλλακτική των Αληθινών Φινλανδών, που να μπορούν να ψηφίσουν οι υποστηρικτές μας και να μπορούν να εξηγήσουν τι σημαίνει να είσαι Αληθινός Φινλανδός και τι όχι.”

Η Φινλανδία έχει ένα από τα μικρότερα χρέη στην ευρωζώνη σχετικό με το μέγεθος της οικονομίας της. Η φινλανδική προεδρία, που αυτή τη στιγμή κατέχει η Τάρια Χάλονεν, δεν παρέχει την ίδια πολιτική εξουσία με του πρωθυπουργού, ο οποίος ηγείται της κυβέρνησης και εκπροσωπεί τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για ένα μέρος των σχέσεων με το εξωτερικό και είναι επικεφαλής του στρατού.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Αληθινοί Φινλανδοί που ήρθαν τρίτοι στις εκλογές του Απριλίου, αλλά δεν μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, βρίσκονται “στήθος με στήθος” με την κυβερνώσα Εθνική Συμμαχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης