Έτινγκερ: Να διατηρηθεί η επικοινωνία με την Τουρκία ιδίως λόγω επερχόμενης λύσης στο Κυπριακό

Έτινγκερ: Να διατηρηθεί η επικοινωνία με την Τουρκία ιδίως λόγω επερχόμενης λύσης στο Κυπριακό
«Πρέπει να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία. Αυτές αφορούν αφενός στο θέμα της Κύπρου, στο οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στη λύση, και αφετέρου στο προσφυγικό» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Γκίντερ Έτινγκερ σε συνέντευξή του σε εφημερίδες του ομίλου Funke.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Έτινγκερ δήλωσε ότι «η θανατική ποινή δεν αρμόζει στην κοσμοαντίληψή μας» και ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. εάν εισαγάγει τη θανατική ποινή». Τόνισε ότι ναι μεν ο πρόεδρος Ερντογάν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά «αναμένουμε πως δεν θα χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, τα οποία δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα βαθύνει ο εσωτερικός διχασμός στην Τουρκία. Ο Ευρωπαίος επίτροπος βρίσκει «την παρατήρηση του Ερντογάν, ότι το πραξικόπημα ήταν δώρο Θεού, μακάβρια» και εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον «συνάδει με το κράτος δικαίου το να στέλνει πρόωρα στη σύνταξη χιλιάδες δικαστές».

«Ο Ερντογάν σταθεροποιεί τη θέση του στο εσωτερικό, αλλά απομονώνεται στο εξωτερικό»» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν είναι αφελές να στηρίζεται κάποιος στον Τούρκο πρόεδρο για την επίλυση του προσφυγικού ο Έτινγκερ απάντησε: «Δεν μπορείς να διαλέγεις πάντα τους εταίρους σου. Εάν θέτεις αυστηρούς όρους, δεν μπορείς να συνεργαστείς με πολλές χώρες. Η Τουρκία είναι απλώς σημαντική στο προσφυγικό».

Για το θέμα της χορήγησης βίζας, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είπε ότι δεν την προβλέπει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά στο Brexit, ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν δέχεται ότι την κύρια ευθύνη την έχουν οι Βρυξέλλες αλλά ο Κάμερον, ο οποίος το 2005 έκανε προεκλογική εκστρατεία με αντιευρωπαϊκά συνθήματα και έμπλεξε τον εαυτό του και τη χώρα του. «Η Βρετανία είναι μια σημαντική αγορά για την ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι, επομένως, προς το συμφέρον μας να διατηρηθούν οι κανόνες της εσωτερική ευρωπαϊκής αγοράς, όσο είναι δυνατόν. Δεν θα πρέπει, όμως, να γίνουν επιλογές κατά βούληση».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016, 10:49