Με ετήσιο αποκλεισμό τιμωρήθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) ο Ρώσος Ιβάν Κούλιακ, επειδή έφερε το γράμμα «Z» στη στολή του, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Apparatus, που διεξήχθη στην Ντόχα του Κατάρ τον περασμένο Μάρτιο.

Ο 20χρονος αθλητής της γυμναστικής, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο δίζυγο στη διοργάνωση, είχε στη φανέλα του το γράμμα «Ζ» καθώς στεκόταν στο βάθρο δίπλα στον Ουκρανό «χρυσό» ολυμπιονίκη Ίλια Κοφτούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι γνωστό, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το γράμμα «Z» ως αναγνωριστικό σύμβολο στα οχήματά τους και μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Ο κ. Κούλιακ παραβίασε το καταστατικό της FIG, τον Κώδικα Πειθαρχίας της FIG, τον Κώδικα Δεοντολογίας της FIG και τους Τεχνικούς Κανονισμούς της FIG, φέροντας το γράμμα “Z” στη στολή του. Δεν του επιτρέπεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση ή διοργάνωση που εγκρίνεται από τη FIG και που διοργανώνεται από συνδεδεμένη ομοσπονδία μέλος της FIG, για ένα έτος από την ημερομηνία της παρούσας απόφασης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο νεαρός πρωταθλητής είπε ότι δεν μετάνιωσε για την επίδειξη και πρόσθεσε ότι πάντα θα υποστηρίζει την ειρήνη: «Το είδα με τον στρατό μας και κοίταξα τι σημαίνει αυτό το σύμβολο. Αποδείχθηκε ότι σημαίνει “για τη νίκη και για την ειρήνη”. Δεν ευχήθηκα τίποτε κακό σε κανέναν, απλώς έδειξα τη θέση μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η FIG αφαίρεσε το χάλκινο μετάλλιο από τον Κούλιακ, ενώ ο Ρώσος γυμναστής, ο οποίος έχει δικαίωμα έφεσης εντός 21 ημερών, πρέπει να επιστρέψει το χρηματικό έπαθλο των 500 ελβετικών φράγκων (σ.σ. 502,87 δολάρια) που εισέπραξε.

Υπενθυμίζεται ότι η FIG έχει απαγορεύσει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνίζονται σε διοργανώσεις της.

«Εάν τα προστατευτικά μέτρα που απαγορεύουν στους Ρώσους αθλητές να αγωνίζονται εξακολουθούν να ισχύουν στις 17 Μαΐου 2023, η ποινή θα συνεχιστεί και θα λήξει έξι μήνες μετά την άρση του εν λόγω μέτρου», προστίθεται στην ανακοίνωση της FIG.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης