Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι μία αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ ήταν η αιτία, για να σκοτωθεί το Νο 2 του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου και εκπρόσωπός του, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντανί στη βόρεια Συρία τον περασμένο μήνα.

Η επίθεση κοντά στο Al Bab, της Συρίας, αφαίρεσε τη ζωή του επικεφαλής προπαγανδιστή, εκπροσώπου και αρχιτέκτονα των εργασιών τρομοκρατίας στο εξωτερικό του «ISIL» δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του «Πενταγώνου» Πίτερ Κουκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένα επιτυχημένο χτύπημα μιας σειράς στοχευμένων επιχειρήσεων εξόντωσης, ηγετών του “ISIL”, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων που χειρίζονταν τα οικονομικά και τον στρατιωτικό σχεδιασμό, που βοηθούσε την ομάδα να λειτουργήσει» τόνισε.

Η επίθεση έγινε από αέρος με τo MQ-1 Predator (σε ελεύθερη μετάφραση drone – κυνηγός) στις 30 του Αυγούστου. 

To «Predator», στόχευσε με πύραυλο τύπου «Hellfire» το αυτοκίνητο του «Adnani», που ταξίδευε στη Ράκκα και το χτύπημα αποτελείωσε τον ηγέτη του «Isis»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «MQ-1 Predator» είναι μια αμερικανική μηχανή εξολόθρευσης (UAV) που χτίστηκε από την General Atomics και χρησιμοποιείται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA). 

Ο «Predator» φέρει κάμερες και άλλους αισθητήρες, αλλά έχει τροποποιηθεί και αναβαθμιστεί για τη μεταφορά δύο AGM-114 «Hellfire» πυραύλων. 

Ο Adnani -εθεωρείτο υπολοχαγός στο πεδίο της μάχης- είχε συντονίσει την κίνηση των αγωνιστών του IS, κι ενθάρρυνε επιθέσεις μοναχικών λύκων μέσα από τον προσηλυτισμό πολιτών.

Ο φλογερός ρήτορας, εμπνευστής του μακελειού στη Νίκαια της Γαλλίας, με πάνω από 100 νεκρούς και τραυματίες, ήταν επίσης ο επικεφαλής της «Emni» (μυστικές υπηρεσίες του Isis), σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Ο ίδιος είχε παίξει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στο Παρίσι, συμεριλαμβανομένων αυτών στα αεροδρόμια των Βρυξελλών και της Κωνσταντινούπολης, σε μια καφετέρια στο Μπαγκλαντές, όπως και σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε ένα συλλαλητήριο στην Άγκυρα.

Με τα «φλογερά» του κηρύγματα εναντίον της Δύσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο «Amaq» είχε καταφέρει να προσελκύσει ξένους μαχητές και να αποκτήσει οπαδούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σε ένα από αυτά πριν από δύο χρόνια ανέφερε: «Να σκοτώνετε τους άπιστους Αμερικανούς ή Ευρωπαίους. Ειδικά όμως να επιτίθεστε στο μοχθηρό και βρώμικο λαό της Γαλλίας, της Αυστραλίας και του Καναδά, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των χωρών που προσχώρησαν σε μια συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού κράτους και ο Αλλάχ θα σας ανταμείψει. Σκοτώστε τους με οποιοδήποτε τρόπο όπου και όπως μπορείτε».

Λίγο μετά την είδηση του θανάτου, του υπαρχηγού του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου, η Ρωσία δήλωνε ότι ήταν υπεύθυνη για το θάνατό του, μια αξίωση που αξιωματούχοι του Πενταγώνου απέρριψαν ως “αστείο”.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης