Η Υπηρεσία Οικονομικής Ανάλυσης της Τσεχίας, η οποία έχει την εξουσία να δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών, διαμαρτύρεται για την απροθυμία της Κύπρου να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τους ιδιοκτήτες εταιρειών – πράγμα που σημαίνει ότι οι προσπάθειες της Τσεχίας να βρει και να τιμωρήσει τους Ρώσους ολιγάρχες συχνά αποτυγχάνουν.

Όπως ανέφερε η Hospodářské noviny, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικονομικής Ανάλυσης Jiri Hylmar διαμαρτυρήθηκε στην τσεχική Γερουσία για τη συνεργασία με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα, έλαβα απάντηση από την Κύπρο ότι ο εκεί ομόλογός μας δεν είναι αρμόδιος για τις διεθνείς κυρώσεις και δεν θα λάβω τις ζητούμενες πληροφορίες», δήλωσε ο Hylmar κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της τσεχικής Γερουσίας την Τρίτη (26 Απριλίου), προσθέτοντας ότι τα ίχνη ύποπτων περιουσιακών στοιχείων συχνά οδηγούν στην Κύπρο.

Μέχρι πέρυσι, η Κύπρος επέτρεπε την εντελώς μυστική ιδιοκτησία εταιρειών, καθώς δεν υπήρχε επίσημο μητρώο πραγματικών δικαιούχων. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες εδρεύουν εκεί λόγω των φορολογικών πλεονεκτημάτων. Οι Ρώσοι ολιγάρχες έκρυβαν επίσης περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο για πολλά χρόνια και επωφελούνταν από την πολιτική της χρυσής βίζας του νησιού.

Ενώ η ΕΕ πιέζει εδώ και χρόνια την Κύπρο να λάβει μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος, η χώρα ήταν πολύ απρόθυμη να τα εφαρμόσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τα εμπόδια που έχουν θέσει οι κυπριακές αρχές δεν είναι το μόνο εμπόδιο αντιμετωπίζουν οι  τσεχικές αρχές στην αναζήτηση στοιχείων για τους Ρώσους ολιγάρχες. Χρειάζεται επίσης καλύτερη νομοθεσία και περισσότερο προσωπικό για να διευκολυνθεί η αναζήτηση και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε ο επικεφαλής της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Έτσι, οι τσεχικές αρχές βασίζονται συχνά σε σχετικά δημοσιεύματα που δημοσιεύονται από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. «Αντιδρούμε επίσης στις προτάσεις των μέσων ενημέρωσης. Όταν διαβάζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν κάπου περιουσιακά στοιχεία, ακολουθούμε μια τέτοια ένδειξη», παραδέχτηκε ο Hylmar.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος μπλόκαραν τις κυρώσεις κατά πλοίων ρωσικών συμφερόντων, όπως αποκάλυψε EURACTIV νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Πρόκειται για κυρώσεις που είχε προτείνει η Κομισιόν για την απαγόρευση των πλοίων ρωσικών συμφερόντων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Οι κυρώσεις αυτές, που συμπεριελάμβαναν την απαγόρευση των πλοίων ρωσικών συμφερόντων και με άλλες σημαίες όπως του Παναμά, δεν πέρασαν λόγω του βέτο Αθήνας, Λευκωσίας και Βαλέτας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης