Τρομοκράτες περνούν στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας και Ιταλίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018, 20:58
Τρομοκράτες περνούν στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας και Ιταλίας
Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Η Europol έχει εντοπίσει «ορισμένους τρομοκράτες» που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις προσφυγικές διαδρομές για να εισέλθουν στην Ε.Ε. και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενισχύθηκε η συνεργασία με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία για να παραμείνει η Ε.Ε. «σε επαγρύπνηση», αποκάλυψε ο Μανουέλ Ναβαρέτε, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (ECTC) της Europol, παρουσιάζοντας την κατάσταση της τρομοκρατίας και την έκθεση για τις τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018 στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο, είπε ο Ναβαρέτε, δεν έχει διαπιστωθεί συστηματική χρήση των μεταναστευτικών δρόμων από τρομοκράτες και συμπλήρωσε πως, «μία από τις σημαντικότερες απειλές είναι οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί εξαιτίας της σύνδεσής τους με τους μαχητές και πρόκειται να απελευθερωθούν σύντομα»!

Παρουσιάζοντας την έκθεση του ανέφερε ότι, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε αύξηση των τρομοκρατικών απειλών και των επιθέσεων, ξεκινώντας το 2015 με την επίθεση στο γραφείο του περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι. Αυτές οι επιθέσεις, που είχαν θρησκευτικό υπόβαθρο, πραγματοποιήθηκαν από δράστες που κατευθύνθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος (IS) ή εμπνεύστηκαν από την ιδεολογία και την ρητορική τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Europol, 62 άτομα σκοτώθηκαν σε 33 τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών στην Ε.Ε. το 2017 ενώ το 2016 135 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 13 επιθέσεις. Και τις δύο χρονιές, μόνο δέκα επιθέσεις θεωρήθηκαν «ολοκληρωμένες» από τις εθνικές κυβερνήσεις, επειδή πέτυχαν το στόχο τους. Το 2017 23 επιθέσεις ματαιώθηκαν ή απέτυχαν σε σύγκριση με το 2016 (μόλις 3).

Το 2015, ο αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από τέτοιου είδους επιθέσεις άγγιξε τους 150, από τους 4 το 2014. Το 2017 οι επιθέσεις είχαν λιγότερα θύματα.

Η κατάσταση το 2017


- 10 από τις 33 επιθέσεις αξιολογήθηκαν ως «ολοκληρωμένες», 12 δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους πλήρως και 11 ματαιώθηκαν, κυρίως στη Γαλλία και τη Βρετανία. .

- 62 άτομα έχασαν τη ζωή τους: στο Ηνωμένο Βασίλειο (35), την Ισπανία (16), τη Σουηδία (5), τη Γαλλία (3), τη Φινλανδία (2) και τη Γερμανία (1). Περίπου 819 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

- Συνολικά, 705 άτομα συνελήφθησαν σε 18 κράτη μέλη (373 στη Γαλλία) λόγω υποψίας εμπλοκής τους σε τζιχαντιστικές τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Ο Ναβαρέτε υποστήριξε, ωστόσο, ότι η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η ανταλλαγή πληροφοριών, συνέβαλε στην πρόληψη των επιθέσεων και στην εξουδετέρωση ή τον περιορισμό των επιπτώσεών τους.

«Τα σχέδια εντοπίζονται νωρίτερα επειδή τα εργαλεία πληροφόρησης και η αστυνομία αξιοποιούνται με πιο ακριβή τρόπο και αποτρέπουμε τις επιθέσεις, μετριάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώνονται ή τραυματίζονται», κατέληξε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018, 20:59