Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μία ακόμα φορά η Europol για πιθανή δράση χιλιάδων τζιχαντιστών σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Osnabrücker Zeitung, κάνει λόγο για τουλάχιστον 5.000 μαχητές που πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία και έχουν γεννηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Europol εκτιμά ότι από τους 5.000 μαχητές, περίπου το ένα τρίτο (δηλαδή 1.800 άτομα) έχουν επιστρέψει στις χώρες τους και είναι υποψήφιοι για μεγάλο τρομοκρατικό κτύπημα, ενώ δεν υπολογίζεται ο αριθμός εκείνων που έχουν ασπαστεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο, αλλά δεν είναι γνωστοί στις αρχές. Ο εκπρόσωπος της Europol τόνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τις διαδρομές των προσφυγικών ροών για τις μετακινήσεις τους. «Μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, ή ξένοι μαχητές που επιστρέφουν με διαβατήρια της ΕΕ ταξιδεύουν κατά κανόνα εντός της Ένωσης, με αυθεντικά ή πλαστά διαβατήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση της Europol δημοσιεύτηκε σε ένα κείμενο 55 σελίδων και αναφέρεται σε πιθανές επιθέσεις από μεμονωμένα άτομα, όπως έχει αρχίσει να εκδηλώνεται στη Γερμανία το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η Europol αναφέρει επίσης, ότι οι τελευταίες επιθέσεις δεν είχαν οργανωθεί από το Ισλαμικό Χαλιφάτο, παρ’ ότι ανέλαβε την ευθύνη τους. Επίσης, σημειώνεται πως μέσα στους υποψήφιους τρομοκράτες συγκαταλέγονται πολλές γυναίκες, η δράση των οποίων χαρακτηρίζεται «αρκετά πετυχημένη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης