Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέθεσαν «για πρώτη φορά» το Βατικανό σε έναν κατάλογο κρατών τα οποία χαρακτηρίζουν δυνητικά ευάλωτα σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος, όπως αναφέρεται σε μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

Η Αγία Έδρα εντάχθηκε σε έναν κατάλογο 68 χωρών οι οποίες ανήκουν στην κατηγοριοποίηση «ανησυχητική κατάσταση» -σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Αλβανία, η Αίγυπτος, η Πορτογαλία και η Υεμένη, σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών σε διεθνές επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατηγοριοποίηση αυτή είναι ένα βαθμό κάτω από τον κατάλογο 66 κρατών όπου η κατάσταση όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος είναι μια «πρωταρχική ανησυχία» και συμπεριλαμβάνει το Αφγανιστάν, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, το Ιράκ, τη Γαλλία αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του ότι το Βατικανό θέσπισε πέρυσι για πρώτη φορά κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος αλλά η αποτελεσματικότητά τους μένει να αξιολογηθεί.

Ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ’ δημιούργησε την 30ή Δεκεμβρίου 2010 μια ειδικευμένη αρχή με στόχο το Βατικανό να ενταχθεί στις χώρες οι οποίοι τηρούν τους διεθνείς κανόνες της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης