Η ισραηλινή αεροπορία βομβαρδίζει ανελέητα παλαιστινιακές θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται διαρκώς και κυρίως των αμάχων. Οι σειρήνες χτυπούν όμως καθημερινά στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

Από τη μια όμως υπάρχει εκατόμβη θυμάτων κι από την άλλη μόνο ψυχολογικές επιδράσεις…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεπερνούν τους 172 οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, που συνεχίζονται αδιάκοπα εδώ και εφτά ημέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Γάζα.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 18 μέλη οικογένειας που βρήκαν τον θάνατο στα ερείπια πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε επειδή εκεί ήταν η κατοικία του αρχηγού της αστυνομίας της Γάζας.

Με τους συνεχείς βομβαρδισμούς η ισραηλινή αεροπορία προσπαθεί να κάμψει την αντίσταση της Χαμάς, με επιλεγμένους συγκεκριμένους στόχους: τα υψηλόβαθμα στελέχη. Αδιάφορο για τους Ισραηλινούς αν μαζί με τα στελέχη της Χαμάς σκοτώνονται και άμαχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και το 77% των θυμάτων των ισραηλινών βομβαρδισμών -σύμφωνα με δυτικές πηγές- είναι οι άμαχοι.

Περί τους 800 Παλαιστίνιους με διπλή υπηκοότητα εγκατέλειψαν τη Γάζα προς το Ισραήλ, μέσω του περάσματος Ερέζ, την Κυριακή.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ξεπερνούν τις 17.000 οι Παλαιστίνιοι που έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στην περιοχή ζητώντας άσυλο. Μάταια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

Οι Ισραηλινοί παραδέχτηκαν πως έριξαν προκηρύξεις με τις οποίες καλούσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τη συνοικία Beit Lahiya στη βόρεια Γάζα επειδή αποτελεί στόχο, «αφού από εκεί εκτοξεύονται οι ρουκέτες». «Η παραμονή σε περιοχή κοντά στους τρομοκράτες της Χαμάς είναι επικίνδυνη» ανέφεραν ακόμη οι προκηρύξεις.

Στην περιοχή όμως δεν υπάρχουν καταφύγια για να βρουν υποτυπώδη προφύλαξη οι κάτοικοι. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αμφισβήτησε μιλώντας στο BBC τα στοιχεία που δίνονται από παλαιστινιακές πηγές, «επειδή οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις αποφεύγουν συγκεκριμένες επιθέσεις φοβούμενες μην υπάρξουν θύματα μεταξύ αμάχων». Οι συγκλονιστικές εικόνες από τη Γάζα όμως τον διαψεύδουν.

Και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου υποστηρίζει πως εκείνο που επιθυμεί «είναι η ουσιαστική ηρεμία για τους ανθρώπους του Ισραήλ».

Ως τώρα, όμως, υπάρχουν μόνον τρεις Ισραηλινοί τραυματίες από τις ρουκέτες της Χαμάς…

Στη διπλωματική προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός, η Γερμανία στέλνει σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ για συνομιλίες με τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους.

Βέβαια, από τώρα αποκλείουμε ο Σταϊνμάγερ να συναντηθεί με εκπρόσωπο της Χαμάς. Θυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2012 οι εχθροπραξίες στη Γάζα είχαν διαρκέσει οκτώ ημέρες, πριν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Περί τους 10.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν χτες πορεία σε δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Μερικοί διαδηλωτές στην πλατεία της Βαστίλης συγκρούστηκαν με τη γαλλική αστυνομία και επιτέθηκαν σε συναγωγή.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΡ και BBC
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης