Η Επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό, η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ, διεκδίκησε σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την τρίτη θέση που έλαβαν στις ευρωεκλογές οι Φιλελεύθεροι, η πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκει.

Ερωτηθείσα αν το αποτέλεσμα των Φιλελευθέρων στις ευρωεκλογές της δίδει το δικαίωμα να διεκδικήσει τη μια από τις καίριες θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η Βεστάγκερ απάντησε: “ναι, πράγματι”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Δεν υφίσταται πλέον μια πλειοψηφία δύο κομμάτων (του δεξιού φιλοευρωπαϊκού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών). Πρόκειται για ένα νέο κοινοβούλιο”, επιχειρηματολόγησε, διαπιστώνοντας το τέλος του ιστορικού δικομματισμού στο ημικύκλιο.

“Πρόκειται για τη νίκη μιας νέας φιλελεύθερης ομάδας, τη νίκη της Δημοκρατίας Εμπρός και του ρουμανικού κόμματος USR-Plus”, πρόσθεσε, δηλώνοντας στα γαλλικά: “C’est magnifique” (“Είναι υπέροχο”).

Η Βεστάγκερ, η οποία βρίσκεται μεταξύ επτά προσωπικοτήτων που προβλήθηκαν από τους Φιλελεύθερους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους, δεν απέκρυψε τις προθέσεις της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις επτά προσωπικότητες, αυτή ήταν που βγήκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως έκαναν όλοι οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων των άλλων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποψήφιοι για την διαδοχή του Λουξεμβούργιου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Έσπασε το μονοπώλιο της εξουσίας (…) Υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες τις ερχόμενες μέρες”, σημείωσε η Δανή Επίτροπος, αναφερόμενη στους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ως πιθανούς εταίρους στις συνομιλίες αυτές.

“Μπορεί να οικοδομηθεί ένας συνασπισμός με αυτούς που θέλουν να κάνουν κάτι”, πρόσθεσε για να καταλήξει αξιώνοντας “την πρώτη απόλυτα ισότιμη μεταξύ ανδρών και γυναικών Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Το ενδιαφέρον του για μια συμμαχία εξέφρασε επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τις ευρωεκλογές και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε έναν συνασπισμό με ένα πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια και θα δούμε ποιος θα ηγηθεί της επόμενης Επιτροπής”, σημείωσε.

“Θα είναι τιμή μου να είμαι ο επικεφαλής που θα επιτρέψει την υλοποίηση” του προγράμματος αυτού, πρόσθεσε.

Το ΕΛΚ από την πλευρά του διεκδίκησε ήδη από χθες Κυριακή το βράδυ την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της, τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης