Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Σε μία ανούσια-κατά γενική ομολογία- συζήτηση που έγινε πριν λίγο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μεταξύ Κομισιόν, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, με τις επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λέγοντας ο καθένας τα δικά του, οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι το ενεργειακό κόστος συμμετέχει με δυσανάλογο μερίδιο στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκαν στα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, για την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού ενέργειας, τη μείωση της ζήτησης ενέργειας και την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, δηλώσεις που παραπέμπουν στο απώτερο μέλλον.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, έριξε το «μπαλάκι» στα κράτη μέλη, λέγοντας ότι αυτά πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα στοχεύουν σωστά τους πιο ευάλωτους, καθώς η γενική δημοσιονομική στήριξη θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό. Ζήτησε επίσης συνετές δημοσιονομικές πολιτικές που δεν επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Επιτροπή να είναι πιο προορατική για την αντιμετώπιση του τρέχοντος σοκ τιμών.

Κάποιοι ζήτησαν από την ΕΕ να εργαστεί για ένα πακέτο αλληλεγγύης για το χειμώνα με δημοσιονομικές μεταβιβάσεις για να αντισταθμίσει τις τιμές της ενέργειας, ενώ άλλοι πρότειναν μια «ασπίδα» για την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Άλλοι ευρωβουλευτές προέτρεψαν την ΕΕ να μετριάσει τον κίνδυνο μεταβλητών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και προειδοποίησαν ενάντια στα εθνικά δημοσιονομικά μέτρα που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης