Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, για χρέη δανειοληπτών, αναδεικνύει με ερώτηση της που κατέθεσε στις 20 Ιουλίου, προς την Κομισιόν, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια της καταστροφικής οικονομικής κρίσης, το πιστωτικό σύστημα για τις καταναλωτικές και κτηματομεσιτικές ανάγκες ιδιωτών και οικογενειών έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.

Οι άνθρωποι έχουν δει τα χρέη τους να εκτοξεύονται και τη ζωή τους να καταρρέει σε διάστημα λίγων μηνών, με το μόνο σταθερό πράγμα που τους έχει απομείνει να είναι μια ενιαία κατοικία στην οποία να ζουν.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, τα χρέη συνέχισαν να συσσωρεύονται, ειδικά σε σχέση με καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, με επιτόκια ρεκόρ, χωρίς πραγματικά μέσα αποπληρωμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παραπάνω καταστάσεις οδηγούν σε κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και εξώσεις κατοικιών, αυξάνοντας την έλλειψη στέγης ακόμα και για οικογένειες και ενισχύοντας την αναστάτωση της κοινωνίας μας.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι, αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο ΕΕ, καθώς το ζήτημα δεν αφορά την πίστωση και τη χρηματοδότηση, αλλά μάλλον τις κατοικίες και την κοινωνία.

Ρωτάει, λοιπόν, την Κομισιόν:

  • Αν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποτρέψει τους πλειστηριασμούς κατοικιών της ΕΕ, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως κύρια κατοικία, για χρέη κεφαλαίου (χωρίς τόκους) μικρότερα από το 50 % της αξίας του σπιτιού, όπως ορίζεται από μια αρμόδια αρχή.
  • Αν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει παρόμοια μέτρα κατά των πλειστηριασμών που επιδιώκονται για χρέη από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης