Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με διαφορετικές, μεταξύ τους, «προτεραιότητες», κατέρχονται οι πολιτικές ομάδες της νέας Ευρωβουλής, στις μάχες που πρόκειται να διεξαχθούν, στην νέα κοινοβουλευτική περίοδο που εγκαινιάζεται με την Σύνοδο της Ολομέλειας, στις 16-19 Σεπτεμβρίου 2019 στο Στρασβούργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προτεραιότητες τους, όπως αυτές περιγράφονται σε ενημερωτική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, εμφανίζονται ασύμπτωτες σε πολλά σημεία, γεγονός που προμηνύει ασυμφωνία σε πολλά εκκρεμή ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, για πολλά και σημαντικά θέματα για την Ε.Ε.

Αναλυτικά:

* Με 182 έδρες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), αποτελεί την μεγαλύτερη πολιτική ομάδα κατά την ένατη κοινοβουλευτική περίοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται, επίσης, για μια από τις παλαιότερες πολιτικές ομάδες, λαμβάνοντας υπόψη ότι συμμετείχε στις πρώτες άμεσες εκλογές του Κοινοβουλίου, το 1979.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κεντροδεξιά αυτή πολιτική ομάδα μετέχουν βουλευτές από όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση την Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μέλη του εκπροσωπούν 26 χώρες της ΕΕ.

Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής και δημοκρατικής Ευρώπης και στις προτεραιότητες της συμπεριλαμβάνονται η μετανάστευση, το εμπόριο και η απασχόληση.

*Με 152 έδρες, η πολιτική ομάδα S&D εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και είναι η δεύτερη σημαντικότερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται, επίσης, για μια από τις παλαιότερες πολιτικές ομάδες, λαμβάνοντας υπόψη ότι συμμετείχε στις πρώτες άμεσες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 1979.

Στην πολιτική αυτή ομάδα μετέχουν βουλευτές από όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση την Τσεχία και την Ιρλανδία. Τα μέλη του εκπροσωπούν 26 χώρες της ΕΕ.

Βασικά φιλοευρωπαϊκή, η ομάδα εστιάσει σε κοινωνικά ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής

*Η κεντρώα φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe (RE) γεννήθηκε από την παλιά Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) κατά την τρέχουσα, ένατη κοινοβουλευτική περίοδο. Η νέα ομάδα διαθέτει 108 κοινοβουλευτικές έδρες και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ΕΚ. Τα μέλη της εκπροσωπούν 22 χώρες της ΕΕ

Η φιλοευρωπαϊκή αυτή ομάδα τονίζει την προσήλωσή της στις ανάγκες των πολιτών και υποστηρίζει την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκά προβλήματα.

*Η ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας δημιουργήθηκε το 1999 και αποτελείται από ευρωβουλευτές πράσινων και περιφερειακών κομμάτων, όπως και ανεξάρτητων ευρωβουλευτών.

Η πολιτική ομάδα κατέγραψε σημαντική άνοδο στις ευρωεκλογές του 2019 και αναδείχθηκε η τέταρτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 74 έδρες. Τα μέλη της εκπροσωπούν 16 χώρες της ΕΕ.

Η ομάδα υποστηρίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική δικαιοσύνη – στοχεύει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός και εκτός Ευρωπαϊκής και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω μιας επανάστασης πράσινης ενέργειας.

*Η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) δημιουργήθηκε κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διαδέχθηκε την ομάδα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF). Διαθέτει 73 μέλη και αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές της ομάδας εκπροσωπούν εννέα χώρες της ΕΕ, με την πλειονότητα να προέρχεται από το ιταλικό κόμμα της Λίγκας, τον Εθνικό Συναγερμό στη Γαλλία και το γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Βασικοί στόχοι της ομάδας είναι η τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, η αύξηση της ασφάλειας, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η απογραφειοκρατικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) ιδρύθηκε το 2009. Διαθέτει 62 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελώντας την έκτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Τα μέλη της προέρχονται από 15 χώρες της ΕΕ.

Η ομάδα  υπογραμμίζει την ανάγκη αποκέντρωσης και απογραφειοκρατικοποίησης της Ευρώπης. Στοχεύει, επίσης, στην προαγωγή του δίκαιου και ελεύθερου εμπορίου και της οικονομικής ανάκαμψης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην μεταρρύθμιση του συστήματος μετανάστευσης της ΕΕ.

*Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL) δημιουργήθηκε το 1995 και αποτελεί συμμαχία σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών κομμάτων. Ως η μικρότερη πολιτική δύναμη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, διαθέτει 41 μέλη που εκπροσωπούν 14 χώρες της ΕΕ.

Η ομάδα υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, την κλιματική δικαιοσύνη, τη φορολογική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης