Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

        Με ερώτηση του προς την Κομισιόν, ο Γερμανός ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Markus Buchheit , ομιλεί ευθέως περί εμπλοκής της Κύπριας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδη, στο κύκλωμα χορήγησης βίζας σε Ρώσους ολιγάρχες και εκφράζει την αμφιβολία του, αν μπορεί η Επίτροπος να λειτουργεί αμερόληπτα σε βασικά ζητήματα της πολιτικής της ΕΕ για τη Ρωσία.!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

        Στην ερώτηση του ο Γερμανός ευρωβουλευτή αποκαλύπτει ότι:

-Η Στέλλα Κυριακίδη έχει πακέτο μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου και κατέχει το 13% της Antis Triantafyllides Estates, της δικηγορικής εταιρείας που ιδρύθηκε από τον πατέρα της και είναι μια από τις κορυφαίες εμπορικές πρακτικές της Κύπρου. Σύμφωνα με το φυλλάδιο της επιχείρησής , το οποίο επίσης μεταφράζεται στα ρωσικά, η εταιρεία συμβάλλει στην παροχή της κυπριακής ιθαγένειας – και επομένως και των διαβατηρίων της ΕΕ – σε Ρώσους ιδιώτες υψηλής αξίας. Επιπλέον, οργανώνει – αρκετά ανοιχτά – τη δημιουργία κυπριακών εταιρειών γραμματοκιβωτίων, οι οποίες επιτρέπουν στους Ρώσους επενδυτές να επανεπενδύσουν το κεφάλαιό τους στη Ρωσία μετά τη νομιμοποίησή τους στην Κύπρο.

Ερωτά, λοιπόν, την Κομισιόν αν πιστεύει ότι, λόγω των τεράστιων οικονομικών της συμφερόντων, η Στέλλα Κυριακίδη είναι σε θέση να αποφασίζει αμερόληπτα για βασικά ζητήματα της πολιτικής της ΕΕ για τη Ρωσία, όπως κυρώσεις, πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ευγενική παραχώρηση δικαιωμάτων υπηκοότητας σε Ρώσους ολιγάρχες υπό την ιδιότητά της ως μέλους ενός συλλογικού οργάνου όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Υπονοεί, ακόμη, ότι υπάρχουν επιχειρηματικοί ή / και νομικοί δεσμοί εκπροσώπησης, μεταξύ του Kirill Dmitriew, της εταιρείας του Delta Private Equity, του ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων και των θυγατρικών του, για παράδειγμα η RDIF Asset Management Limited (Κύπρος) με την εταιρεία A. Triantafyllides & Sons στο Λευκωσία.

Ερωτά, τέλος, την Κομισιόν αν είναι πεπεισμένη ότι, η Στέλλα Κυριακίδη θα είναι σε θέση να ενεργεί και να αποφασίζει αμερόληπτα και χωρίς σύγκρουση συμφερόντων, σε περίπτωση διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου Sputnik V.

Οι απαντήσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης