Ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κράτηση πολιτών της ΕΕ και των Ελλήνων στρατιωτικών, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για την πιο σκληρή και αρνητική έκθεση που έχει γίνει για τη γείτονα, από το 2005 οπότε και καθιερώθηκε ο συγκεκριμένος ευρωπαϊκός θεσμός, με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «η υποψηφιότητα της Τουρκίας απομακρύνθηκε με γιγαντιαία βήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση της Επιτροπής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια». 

​«Οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής»Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής». Η Επιτροπή υπενθυμίζει, επίσης, ότι τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και ζήτησε την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση θίγεται επίσης το ζήτημα της απελευθέρωσης όλων των φυλακισμένων δημοσιογράφων, θίγονται θέματα δικαιοσύνης, εξουσίας, ζητείται να σταματήσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το πραξικόπημα, καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, σεβασμού στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ανεξαρτησία της δικαιοσύνης…

Τουρκική αντίδραση: «Η Ε.Ε. αναβιώνει τον Ψυχρό Πόλεμο στα Βαλκάνια» 



«Η Ε.Ε. που βλέπει ως αντίπαλο την Τουρκία θα πέσει σε πολιτική παγίδα», δήλωσε ο Ομάρ Τσελίκ, Υπουργός της Τουρκίας για την ένταξη στην Ε.Ε. και υπογράμμισε ότι «με αυτόν τον τρόπο στα Βαλκάνια θα ξαναζωντανέψει η εποχή του Ψυχρού Πολέμου των Βαλκανίων και θα επιστρέψουν τα χρόνια του 1990» (σ.σ. αναφέρεται στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας).

«​Όλοι οι ρατσιστές και οι ακροδεξιοί εχθροί της Ευρώπης, οι εχθροί των μεταναστών και οι εχθροί του Ισλάμ λένε κάθε μέρα για τον οριστικό τερματισμό των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε.»Συγκεκριμένα για τον υπουργό Ε.Ε. της Αυστρίας Gernot Bluemel που ζήτησε οριστικό τερματισμό των διαπραγματεύσεων, ο Ομάρ Τσελίκ είπε «ότι αυτή η φράση δεν είναι καινούργια, όλοι οι ρατσιστές και οι ακροδεξιοί εχθροί της Ευρώπης, οι εχθροί των μεταναστών και οι εχθροί του Ισλάμ το λένε κάθε μέρα». 

Όσον αφορά στον Μακρόν δε, που δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τα Βαλκάνια να στραφούν στη Ρωσία και στην Τουρκία, σχολίασε ότι αυτή η φράση «δείχνει άγνοια της ιστορίας των Βαλκανίων και επιμονή να μην μαθαίνει κανείς από την ιστορία. Η προοπτική της Τουρκίας στα Βαλκάνια πάντα είναι για τη σταθερότητα και την ειρήνη. Στο θέμα των Βαλκανίων είναι λάθος να βλέπουν την Τουρκία σε αντίπαλο στρατόπεδο από την Ε.Ε. Όποιος επιθυμεί ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια πρέπει να βλέπει την Τουρκία ως τον πιο στενό εταίρο». 

Ο Ομάρ Τσελίκ αναφέρθηκε και στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «η πρόκληση και η επιθετικότητα δεν αποτελούν δύναμη», λέγοντας «αυτή την κουβέντα να την πει στον δικό του Υπουργό Άμυνας, να την αποστηθίσει και να τη λέει κάθε μέρα». 

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, επεσήμανε πάντως ότι η Τουρκία θα παραμείνει σημαντικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και πως θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Άγκυρα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή συνιστά στην Άγκυρα να συνεχίσει να παρέχει καταφύγιο και στήριξη στους πάνω από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν καταγραφεί στο τουρκικό έδαφος. «Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την Τουρκία, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο Γ. Χαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης