Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης 

Τραγικές οι διαπιστώσεις για τα θύματα του traffickingστην Ευρώπη, από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (GRETA), που συμπεραίνει ότι, «εξακολουθεί να είναι πολύ σπάνιο τα θύματα εμπορίας ανθρώπων να λαμβάνουν αποζημίωση από τους δράστες» καθώς και ότι «ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν θεσπίσει νόμους που καθιστούν δυνατή την αποζημίωση από το κράτος, τέτοια συστήματα εξακολουθούν να μην υπάρχουν σε αρκετές χώρες.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Με αφορμή την σημερινή (18 Οκτωβρίου) Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, κάλεσε τις χώρες σε ολόκληρη την ήπειρο να διασφαλίσουν ότι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων θα πρέπει να έχουν δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αποζημίωσης, για τις κακοποιήσεις και την εκμετάλλευση που υπέστησαν.

 Η Γενική Γραμματέας του ΣτΕ υπογράμμισε ότι “Οι διακινητές πρέπει να διώκονται αυστηρά και να τιμωρούνται, αλλά πρέπει να γίνονται και δίκαιες δίκες για τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων , προκειμένου να παίρνουν αποζημιώσεις, να προστατεύονται από νέα εκμετάλλευση και να τους παρέχεται επαρκής βοήθεια, για να συνεχίσουν την ζωή τους»

 Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΣτΕ κατά του Τraficking(GRETA)  Davor Derenčinović πρόσθεσε ότι : «Η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων επικεντρώνεται στο θύμα και ακολουθεί μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα κράτη είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν ότι τα θύματα έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη και διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, που ξεκίνησε το 2005, είναι η πρώτη διεθνής συνθήκη, που απαιτεί από τα κράτη να εξασφαλίσουν ότι τα θύματα αποζημιώνονται για τις ζημίες που υπέστησαν.

Η σύμβαση έχει μέχρι στιγμής επικυρωθεί από 46 από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης – όλα εκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

 Οι εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν από την ομάδα εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (GRETA), η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή της σύμβασης, δείχνουν ότι εξακολουθεί να είναι πολύ σπάνιο τα θύματα εμπορίας ανθρώπων να λαμβάνουν αποζημίωση από τους δράστες.

Επιπλέον, ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν θεσπίσει νόμους που καθιστούν δυνατή την αποζημίωση από το κράτος, τέτοια συστήματα εξακολουθούν να μην υπάρχουν σε αρκετές χώρες.

Ιστορικό

Παραδείγματα από τις αναφορές αποζημίωσης που απονέμονται στα θύματα της εμπορίας από την GRETA περιλαμβάνουν:

Αυστρία

– Ο νόμος για τα θύματα του εγκλήματος τροποποιήθηκε το 2013 προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο κράτος να παρέχει αποζημίωση στα θύματα εμπορίας ανθρώπων, των οποίων η παραμονή στην Αυστρία θεωρήθηκε παράτυπη όταν διαπράχθηκε το αδίκημα.

– Ο αριθμός των κρατικών αντισταθμιστικών πληρωμών στα θύματα εμπορίας ανθρώπων έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών. τέσσερα θύματα αποζημιώθηκαν το 2012 (συνολικά 13.630 ευρώ) και 10 θύματα το 2013 (για συνολικό ποσό 89.680 ευρώ).

– Όσον αφορά τις αποζημιώσεις από τους δράστες, 17 θύματα εμπορίας ανθρώπων αποζημιώθηκαν από € 4.000 έως € 45.000 σε μια υπόθεση που αποφασίστηκε το 2019.

Βέλγιο

– Σε μια υπόθεση 2014 σχετικά με τη σωματεμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση, το Δικαστήριο του Mechelen απονεμήθηκε αποζημίωση για τα θύματα που κυμαίνεται από € 4.000 έως € 8.000.

– Σε υπόθεση του Ποινικού Δικαστηρίου του Leuven το 2013, θύμα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση αποζημίωσε € 5.000 για ηθικές βλάβες και € 25.000 για υλικές ζημιές.

– Αποζημίωση απονεμήθηκε επίσης σε περιπτώσεις εργασιακής εκμετάλλευσης σε αρτοποιείο (Μάρτιος 2013, ποινικό δικαστήριο των Βρυξελλών), κατασκευής (Ιούνιος 2013, ποινικό δικαστήριο Charleroi) και σε ιππικό κέντρο (Απρίλιος 2014, Εφετείο Αμβέρσας).

Γερμανία

– Με απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου του Αμβούργου της 16ης Απριλίου 2015, χορηγήθηκε αστική ζημία ύψους 104.454 ευρώ κατόπιν ποινικής διαδικασίας.

– Με απόφαση της 18ης Αυγούστου 2014 σχετικά με τη σωματεμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση, το περιφερειακό δικαστήριο της Constance διέταξε τον δράστη να καταβάλει στα θύματα € 30.000 πλέον τόκους.

Ολλανδία

– Το 2014, τα δικαστήρια διέταξαν τους διακινητές να καταβάλουν αποζημίωση στα θύματα τους σε 45 υποθέσεις, που αφορούσαν συνολικά 84 θύματα.

– Στις 10 Ιουλίου 2017 ένας άνδρας καταδικάστηκε για εμπορία ανθρώπων από το περιφερειακό δικαστήριο του Άμστερνταμ και διέταξε να καταβάλει 175.000 ευρώ ως αποζημίωση για το θύμα.

– Τα θύματα που έχουν υποστεί σοβαρές ψυχολογικές ή σωματικές βλάβες και δεν λαμβάνουν αποζημίωση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Ταμείο Αποζημίωσης βιαιοπραγιών. Περίπου το 90% των θυμάτων που έχουν υποβάλει αίτηση στο ταμείο έχουν επιτύχει.

Νορβηγία

– Πέντε θύματα εμπορίας ανθρώπων αποζημιώθηκαν το 2014, κυμαινόμενοι από περίπου 11.000 ευρώ έως περίπου 76.000 ευρώ.

Σουηδία

– Το 2013 χορηγήθηκε κρατική αποζημίωση ύψους 17.850 ευρώ και 7.750 ευρώ σε δύο θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση.

– Το 2016, τέσσερις βούλγαροι άνδρες που είχαν διακινηθεί για καταναγκαστική επαιτεία έλαβαν αποζημίωση που κυμαίνεται από 4.350 ευρώ έως 5.850 ευρώ.

– Το 2017, ρουμανική γυναίκα που είχε διακινηθεί για σεξουαλική εκμετάλλευση έλαβε € 12.350.

Ισπανία

– Το 2013, οι διακινητές διέταξαν να καταβάλουν αποζημίωση σε πέντε θύματα: δύο ρουμανικά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης έλαβαν € 60,00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης