Η Γαλλία, η Ιταλία και η Δανία έδωσαν  κατ΄αρχήν την υποστήριξή τους στο βρετανικό σχ έδιο για ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή με στόχο την ασφαλή ναυτιλία μέσω του στενού του Hormuz.

Η βρετανική πρόταση ακολούθησε την κατάσχεση από φρουρούς Επανάστασης του Ιράν δεξαμενόπλοιου με βρετανική σημαία, ανέφεραν τρεις ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Η επιφυλακτική στήριξη δόθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης των απεσταλμένων της ΕΕ στις Βρυξέλλες και έρχεται σε αντίθεση με την χλιαρή αντίδραση που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι σε παρόμοια αμερικανική έκκληση που είχε γίνει  στο ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου, όταν οι χώρες φοβήθηκαν ότι θα μπορούσαν να επιδεινωθεί η ένταση ΗΠΑ-Ιράν.

«Το αίτημα της Βρετανίας, αντί της Ουάσιγκτον, διευκολύνει τους Ευρωπαίους εταίρους να συσπειρωθούν γύρω από το ζήτημα», υποστήριξε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.  «Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι απαραίτητη, αυτό είναι ξεχωριστό από την εκστρατεία των ΗΠΑ για μέγιστη πίεση στο Ιράν», πρόσθεσε.
Η Βρετανία εξέτασε την ιδέα με ανώτερους διπλωμάτες της ΕΕ σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι δεν θα αφορά άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη ευρωπαϊκή αντίδραση από τη στιγμή που ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ περιέγραψε τα σχέδια στο κοινοβούλιο την Δευτέρα για την προστασία των Στενών, μέσω των οποίων περνά το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου, σύμφωνα με το  BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρωσική πρόταση

Η Ρωσία έχει εκφράσει επιφυλάξεις στην έννοια της «συλλογικής ασφάλειας» στον Περσικό Κόλπο, υποστηρίζοντας τον έλεγχο των εξοπλισμών, τις κοινές αντιτρομοκρατικές προσπάθειες και την εγκατάλειψη της ξένης στρατιωτικής παρουσίας ως βασικών συνθηκών σταθερότητας στην ταραχώδη περιοχή.

Η βρετανική άποψη, ανέδειξε την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο «ως ένα από τα πρωταρχικά περιφερειακά προβλήματα του σήμερα», αναφέρεται σε  έγγραφο, το οποίο παρουσίασε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογδάνο στο Υπουργείο Εξωτερικών στη  Μόσχας την Τρίτη.

 Στη συνάντηση συμμετείχαν   διπλωμάτες από το Ιράν, τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Κίνα, την ΕΕ και άλλες χώρες, σημείωσε ότι οι εντάσεις στον στρατηγικό τομέα, οι οποίες παρέμειναν υψηλές τις τελευταίες δεκαετίες, απειλούν την πολιτική και οικονομική ευημερία σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Μόσχα πιστεύει ότι η δημιουργία μηχανισμού συλλογικής ασφάλειας και συνεργασίας στον Περσικό Κόλπο, με ίση συμμετοχή όλων των περιφερειακών παραγόντων, θα αποτελούσε επαρκή απάντηση στις προκλήσεις. Ένα παρόμοιο διεθνές όργανο θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ινδία ως παρατηρητές ή συνδεδεμένα μέλη.

Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό, τα κράτη του Κόλπου πρέπει να απορρίψουν τη χρήση βίας, να σεβαστούν την κυριαρχία του άλλου, να συμμορφωθούν με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και να λύσουν όλες τις πιθανές διαφορές μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο διάλογος και η διαφάνεια πρέπει να επιτευχθούν μεταξύ των στρατευμάτων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ανοικτών γραμμών επικοινωνίας και των προειδοποιήσεων σχετικά με τις επερχόμενες ασκήσεις και αεροπλάνα, ανέφερε το ρωσικό έγγραφο.

«Εγκαταλείποντας τη μόνιμη εγκατάσταση στρατιωτικών ομάδων μη περιφερειακών κρατών στην επικράτεια του Περσικού Κόλπου» θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται  μεταξύ των σημαντικότερων συνθηκών για την  σταθερότητα.

Όπως επισημαίνει  το ‘sputniknews’, ενώ η Ρωσία αναζητά τρόπους για να ηρεμήσει τις εντάσεις στον Κόλπο, το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις κάλεσε να αποσταλεί στην περιοχή «ευρωπαϊκή ναυτική προστατευτική αποστολή» για να στηρίξει την ασφαλή διέλευση εμπορικών πλοίων.

 Η δήλωση ήρθε αφού το Ιράν κατέσχεσε πετρελαιοφόρο με βρετανική σημαία στο Στενό του Ορμούζ δύο εβδομάδες μετά την κατάσχεση ιρανικού πλοίου που είπαν πως μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ από βρετανικές λιμενικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δική τους επιχείρηση ‘Sentinel» για να περιπολούν τις εισόδους στον Περσικό Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα και βρίσκονται σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, Ασιάτες και περιφερειακούς συμμάχους τους για να τους πείσουν να ενταχθούν κι αυτοί.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν νόμιμα να πραγματοποιούν παρόμοιες αποστολές περιπολίας μόνο “αν δραστηριοποιούνται σε διεθνή ύδατα”, αλλά όχι εντός των χωρικών υδάτων οποιουδήποτε κράτους του Κόλπου, δήλωσε ο  δικηγόρος Ναυτικού Δικαίου David McInnes στο RT. Ωστόσο, η πιθανότητα παραβιάσεων και διάφορα περιστατικά δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς «επειδή τα Στενά του Ορμούζ είναι αρκετά στενά».

Πληροφορίες από  rt.com  – BBC – sputniknews.com

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης