Την διαμαρτυρία του ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, Σοφοκλή Σοφοκλέους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκάλεσε η απόφαση της EUNIC (European Union National Institutes for Culture) να λογοκρίνει το ποίημα “Νιόβη 1974” το οποίο επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην έκθεση ποιημάτων Transpoesie η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο μετρό των Βρυξελλών, με την αιτιολόγηση πως «οι Τούρκοι μετανάστες συγκροτούν μια μεγάλη τουρκική κοινότητα στις Βρυξέλλες και θα γιορτάσουν σύντομα την 50ή επέτειο της τουρκικής μετανάστευσης στο Βέλγιο».

Ο Σοφοκλής Σοφοκλέους σε γραπτή ερώτησή του προς την Κομισιόν αναφέρει πως η απόφαση της EUNIC αντιτίθεται στην προαγωγή του «πνεύματος κοινότητας και αλληλεγγύης» και ζητά να παρθούν μέτρα εναντίον της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, σε δηλώσεις του τόνισε πως «η απόφαση της EUNIC να λογοκρίνει την “Νιόβη” για να μην θιγούν οι Τούρκοι μετανάστες των Βρυξελλών, προσβάλλει κάθε πολίτη, συγκρούεται με τις αρχές, την κουλτούρα της ΕΕ και αποτελεί ένα κτύπημα στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

«Για μας η “Νιόβη” θα ζει για πάντα στις καρδιές μας. Ο ποιητής Γιώργος Μοράρης δεν φιμώνεται. δεν λογοκρίνεται. Δεν εκβιάζεται» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής.

Το χρονικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε ο βραβευμένος ποιητής Γιώργος Μοράρης, στις 7 Μαρτίου 2013 παρέλαβε επιστολή από τις Πολιτιστικές υπηρεσίες με την οποία του ανακοίνωναν πως επέλεξαν τον ίδιο για να συμμετάσχει στο πρότζεκτ Transpoesie, το οποίο πραγματοποιείται ετήσια στο μετρό των Βρυξελλών. Στο πλαίσιο αυτού του πρότζεκτ, ποιήματα ή μέρος αυτών αναρτώνται σε πινακίδες στο μετρό.

Ο κ. Μοράρης επέλεξε το ποίημα «Νιόβη ’74»:

«Αντλώ το όνομα από την ελληνική μυθολογία σύμφωνα με την οποία η Άρτεμις και ο Απόλλων σκότωσαν τα παιδιά της Νιόβης. Το ποίημα αναφέρεται σε μια θλιβερή παιδοκτονία στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Και επειδή αυτό το ’74’ δεν θα έλεγε κάτι, έγραψα σε παρένθεση: Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ’74».

Στις 30 Μαΐου στάληκε στις κυπριακές Πολιτιστικές υπηρεσίες επιστολή στην οποία η Beata Podgorska, διευθύντρια του πολωνικού τμήματος EUNIC στις Βρυξέλλες, αναφέρει:

«Ως Πολωνή, αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη φρικαλεότητα κάθε πολέμου. Ωστόσο, έχοντας συμβουλευτεί τους επικεφαλής, το συμβούλιο του οργανισμού θεωρεί πως το πρότζεκτ Transpoesie δεν αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για την παρουσίαση του ποιήματος ’Νιόβη’. Θα θέλαμε να τονίσουμε πως ο οργανισμός μας βασίζεται στις Βρυξέλλες, μια πολύ ιδιαίτερη πόλη. Σε μερικούς μήνες, οι Βρυξέλλες και το Βέλγιο θα γιορτάσουν την 50ή επέτειο της συμφωνίας για την μετανάστευση Τούρκων στο Βέλγιο. Όπως γνωρίζετε, η τουρκική κοινότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες στις Βρυξέλλες».

Ο κ. Μοράρης απέστειλε στις ΠΥ επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την οποία ζητούσε από την κυβέρνηση και το υπουργείο να υπερασπιστούν το δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση και το ανθρωπιστικό νόημα της ποίησης. Πέρασαν δέκα μέρες και δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Ωστόσο ο κ. Παρασκευάς αναφέρει πως αυτό συνέβη λόγω φόρτου εργασίας στις ΠΥ και πως ο κ. Μοράρης μπορεί να αναμένει εντός της ημέρας απάντηση όπου εκφράζεται η συμπαράσταση των ΠΥ και γνωστοποιείται η επιστολή προς την EUNIC.

Σε επικοινωνία της εφημερίδας «Πολίτης» , με τον ποιητή Γιώργο Μοράρη, ο οποίος είναι συνταξιούχος φιλόλογος και ζει στην Αθήνα, αναφέρθηκε πως «ουδεμία υπήρξε επίσημη αντίδραση από το κυπριακό κράτος, για την άρση της λογοκρισίας».

Eλένη Θεοχάρους: Το θέμα ενώπιον του Μπαρόζο

Τη συμπαράστασή της στον κ. Μοράρη δήλωσε μέσω της σελίδας της στο facebook η ευρωβουλευτής δρ Ελένη Θεοχάρους.

Ως γνωστόν, η ευρωβουλευτής είναι και ποιήτρια, και μάλιστα βραβεύθηκε από κοινού με τον κ. Μοράρη το 1999 για την ποίησή της.

Πηγή: Εφημερίδα “Πολίτης”

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης