Ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη στα στενά του Ορμούζ - Στήριξη από την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, 19:31
Ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη στα στενά του Ορμούζ - Στήριξη από την Ελλάδα

Μία υπό την Ευρώπη ναυτική αποστολή στα στενά του Ορμούζ -μια ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό για τις παγκόσμιες μεταφορές η οποία υφίσταται τις συνέπειες των στρατιωτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή- κέρδισε την πολιτική υποστήριξη περισσότερων χωρών, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η αποστολή έχει τώρα την πολιτική υποστήριξη της Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας, πέραν της ίδιας της Γαλλίας.

Στη σχετική ανακοίνωση του Γαλλικού ΥΠΕΞ, αναφέρεται ότι η αυξανόμενη ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ με πολλά ναυτικά και μη περιστατικά, επηρεάζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια Ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών σκαφών και πληρωμάτων στην περιοχή.

Το Γαλλικό ΥΠΕΞ αφού χαρακτηρίζει τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξαιρετικά ανησυχητικές, αναφέρει ότι η κοινή πεποίθηση είναι ότι η υφιστάμενη κατάσταση στον Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ παραμένει ασταθής, και είναι αυτή (η πεποίθηση) που οδήγησε τις κυβερνήσεις του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας να υποστηρίξουν πολιτικά τη δημιουργία μίας υπό ευρωπαϊκή ηγεσία ναυτικής αποστολής επιτήρησης στα στενά του Ορμούζ. (EMASOH).

«Καλωσορίζουμε την υλική συνεισφορά της Δανίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας στην προσπάθεια αυτή και αναμένουμε περαιτέρω συμβολή τις επόμενες ημέρες».

Σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης (UNCLOS), η αποστολή, θα παρέχει ενισχυμένη ναυτική εποπτεία στον Κόλπο και την Αραβική Θάλασσα.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η «ευρωπαϊκή αποστολή στοχεύει να ενδυναμώσει την αποκλιμάκωση και την συμπληρωματική δράση στις κρίσιμες διπλωματικές προσπάθειες που στοχεύουν στη διασφάλιση της αυξημένης σταθερότητας και του διαλόγου στην περιοχή».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, 19:56