Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Καταδικάζει την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από τη Λευκορωσία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021, 03:57
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Καταδικάζει την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από τη Λευκορωσία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από το καθεστώς της Λευκορωσίας και την ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργήσει, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Λευκορωσία.

H EE θα συνεχίσει να καταπολεμά την υβριδική επίθεση που ξεκίνησε από τη Λευκορωσία με αποφασιστική απάντηση, αντιμετωπίζοντας όλες τις διαστάσεις της κρίσης σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ειδικά:

* τη σημασία της αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει την πρόταση της Κομισιόν για προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης

* την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης

*την άμεση εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνέχεια της υιοθέτησης του πέμπτου πακέτου καταχωρήσεων και την ετοιμότητα να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα εάν είναι απαραίτητο

* τη διαβεβαίωση ανεμπόδιστης πρόσβασης διεθνών οργανισμών στη Λευκορωσία και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής στήριξης

*τη στήριξη της επιστροφής των μεταναστών από τη Λευκορωσία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και ζητά να μπει τέλος στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Επαναλαμβάνει το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέξει τον πρόεδρό του με νέες, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021, 03:58