Ευρωπαίοι οι πρώτοι κάτοικοι της Β. Αμερικής;

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012, 11:22
Ευρωπαίοι οι πρώτοι κάτοικοι της Β. Αμερικής;
Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη μπορεί να σταθεί αιτία να ξαναγραφεί η ιστορία της αμερικανικής ηπείρου.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σειρά από λίθινα εργαλεία, ηλικίας 19.000-26.000 ετών, που μοιάζουν καταπληκτικά με αντίστοιχα που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη.

Τα εργαλεία ανακαλύφτηκαν σε περιοχές κοντά στη βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ, και επαναφέρουν στο προσκήνιο μια παλιά θεωρία, που είχε απορριφθεί, και που ήθελε τους Ευρωπαίους να είναι αυτοί που πρώτοι ανακάλυψαν την Αμερική.

Τα μέχρι τώρα εργαλεία που είχαν ανακαλυφτεί, ήταν περίπου 15.000 ετών, οπότε οι αρχαιολόγοι αμφισβητούσαν το αν υπήρξε μετακίνηση ανθρώπων της λίθινης εποχής προς την Β. Αμερική.

Τα εργαλεία όμως που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, μοιάζουν τόσο πολύ με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, που η μαζική μετακίνηση Ευρωπαίων προς τον νέο κόσμο ακούγεται πλέον ως μια πιθανή εξήγηση.

Παράλληλα, το 1971 βρέθηκε και ένα μαχαίρι στις ΗΠΑ, που η ανάλυση του απέδειξε ότι κατασκευάστηκε από γαλλικό πυρόλιθο.

Οι καθηγητές Dennis Stanford του Smithsonian Institution, και Bruce Bradley του Exeter University, πιστεύουν ότι οι αρχαίοι Ευρωπαίοι ταξίδεψαν στην Β. Αμερική, διασχίζοντας τον παγωμένο Ατλαντικό Ωκεανό.

Στο αποκορύφωμα της εποχής των παγετώνων, ο πάγος σκέπαζε μεγάλο μέρος του Βόρειου Ατλαντικού, σχηματίζοντας μια στέρεα γέφυρα μεταξύ των δυο ηπείρων. Η κοπιαστική διαδρομή των 3.000 χιλιομέτρων μπορεί να βοηθήθηκε από την παρουσία φωκιών, πιγκουίνων, και άλλων ζώων, που παρείχαν τροφή στους νομάδες.

Τον επόμενο μήνα θα δημοσιευτεί το βιβλίο Across Atlantic Ice, που έγραψαν οι δυο καθηγητές, και στο οποίο παρουσιάζουν την θεωρία τους.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: telegraph.co.uk

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012, 11:25