Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές ζητούν βέτο στις νομοθεσίες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014, 16:42
Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές ζητούν βέτο στις νομοθεσίες
Σχεδόν 100 Συντηρητικοί βουλευτές της Βρετανίας ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον η Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου της χώρας να μπορεί να ασκεί βέτο σε οποιαδήποτε υπάρχουσα ή μελλοντική ευρωπαϊκή νομοθεσία, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ».

«Ζητούμε να (...) γίνει πραγματικότητα η ιδέα ενός εθνικού βέτο στους σημερινούς και στους μελλοντικούς νόμους της ΕΕ» αναφέρουν 95 βουλευτές σε επιστολή τους προς τον Κάμερον, ο οποίος δέχεται εκ νέου πιέσεις από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην ΕΕ.

Το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο), το οποίο θα χρειαστεί την υιοθέτηση ενός νόμου από τους Βρετανούς βουλευτές, «θα επέτρεπε στο Κοινοβούλιο (του Ουέστμινστερ) να μην εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία όταν αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον» προσθέτουν οι βουλευτές στην επιστολή τους.

Σήμερα το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν έχει το δικαίωμα άσκησης αυτομάτως βέτο στους ευρωπαϊκούς νόμους και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ασκήσει βέτο παρά μόνον σε πολύ ευαίσθητα ζητήματα, όπως η άμυνα και ο προϋπολογισμός της ΕΕ.

Λίγο καιρό μετά την εκλογή του το 2010, ο Κάμερον είχε ωστόσο θέσει σε ισχύ «μια νομοθετική δικλείδα ασφαλείας», καθιστώντας υποχρεωτική την προσφυγή σε ένα δημοψήφισμα σε οποιαδήποτε μελλοντική πρόθεση εγκατάλειψης προνομίων προς όφελος των Βρυξελλών.

Η Ντάουνινγκ Στριτ αντέδρασε σήμερα στην επιστολή των βουλευτών διαβεβαιώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «θα εξετάσει με προσοχή την ιδέα αυτή. Όμως χρειάζεται να μάθουμε τι θα σήμαινε αυτό σε πρακτικό επίπεδο».

«Ωστόσο», συνέχισε εκπρόσωπος του Κάμερον, «αν οι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί απέρριπταν τακτικά και μονομερώς ευρωπαϊκούς νόμους, η ενιαία αγορά δεν θα λειτουργούσε».

Η επιστολή των βουλευτών δείχνει την απογοήτευση των ευρωσκεπτικιστών στο στρατόπεδο του πρωθυπουργού όσον αφορά το ευρωπαϊκό ζήτημα, την ώρα μάλιστα που ο Κάμερον έχει δεσμευτεί, υπό τις πιέσεις ακριβώς αυτής της πτέρυγας, για την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, και τη διενέργεια ως το 2017 ενός δημοψηφίσματος όσον αφορά μια ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος αυτού θα χρειαστεί, ωστόσο, οι Συντηρητικοί να κερδίσουν τις γενικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2015.

Ο Κάμερον είχε αναλάβει επίσης αυτήν τη δέσμευση στο πλαίσιο μιας αύξησης της ισχύος του αντιευρωπαϊκού και λαϊκιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), καθώς πλησιάζουν οι φετινές Ευρωεκλογές.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, ο Βρετανός υπουργός Εργασίας, ο Συντηρητικός Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, διατυπώνει σήμερα στη βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς» τη βούληση οι μετανάστες που προέρχονται από τις χώρες της ΕΕ και εγκαθίστανται στη Βρετανία να αναμένουν δύο χρόνια και όχι πλέον τρεις μήνες προτού να μπορεί να κριθεί ότι δικαιούνται κοινωνικά επιδόματα.

Η Βρετανία θα πρέπει να τους ζητήσει «να δείξουν ότι δεσμεύονται απέναντι σε αυτήν τη χώρα (...) ότι εργάζονται και συμβάλλουν» στην οικονομία της, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014, 18:14