Ευρωβουλή: Επί τάπητος η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, 21:29
Ευρωβουλή: Επί τάπητος η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ
Η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα οι προκλήσεις της Άγκυρας σε βάρος της Λευκωσίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Κατά τη συνεδρίαση, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ε.Ε., πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου, κατέγραψε λεπτομερώς τα περιστατικά των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημείωσε αναλυτικά το ιστορικό της παρενόχλησης του γεωτρύπανου της ΕΝΙ και περιέγραψε αφενός τη διαδικασία συμφωνιών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τα γειτονικά κράτη, αφετέρου επεσήμανε ότι η Κύπρος δεν έχει κρυφή ατζέντα στην περιοχή και διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη με την εξαίρεση της Τουρκίας, όχι όμως με δική της υπαιτιότητα.

Όπως εξήγησε ο Ν. Αιμιλίου, η Τουρκία θέλει τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου, επιθυμεί να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο και απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πάντως, ο κ. Αιμιλίου σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη από την αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έκθεση προόδου σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά, εξηγώντας ότι θα έπρεπε να περιγράφεται η έλλειψη εποικοδομητικής στάσης στις λεγόμενες εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, 21:29