Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, μετά το ηχηρό 60% του ”ΟΧΙ”, αναλαμβάνοντας όπως είπε πλήρως την ευθύνη της ήττας.

Ο Ματέο Ρέντσι σε διάγγελμά του προς τον ιταλικό λαό (τα ξημερώματα της Δευτέρας) δήλωσε πως το πρωί θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να υποβάλλει την παραίτησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα μεταβώ στο προεδρικό Μέγαρο να παραιτηθώ», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Έδωσε την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών».

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζειςΞεκάθαρη είναι η νίκη του “όχι” στο ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που πρότεινε ο Ρέντσι αδιάφορα, φεύγω χωρίς τύψεις. Θα αγκαλιάσω οποιονδήποτε με διαδεχθεί», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Έτσι είναι η Δημοκρατία. Ζήτω η Ιταλία, καλή επιτυχία σε όλους», ευχήθηκε κλείνοντας το διάγγελμά του.

Αποχωρεί με τη σύζυγό του

Το μήνυμα στο twitter

Οι δηλώσεις Ρέντσι ήρθαν λίγη ώρα μετά τα exit polls αλλά και τα πρώτα στοιχεία της καταμέτρησης τα οποία και επιβεβαίωσαν το συντριπτικό προβάδισμα του “ΟΧΙ” έναντι του “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα σχετικά με το σχέδιο του Ιταλού πρωθυπουργού για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, και με καταμετρημένες τις ψήφους σε 39.708   από τα 61.551 εκλογικά τμήματα, το 'όχι' προηγείται με 59,62% έναντι του 40,38% του 'ναι'.

Διαβάστε επίσης:

Αρμαγγεδών απειλεί τις ευρωπαϊκές αγορές – Tα βλέμματα στην Banca Monte dei Paschi, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016, 02:11

 Exit polls: Προβάδισμα του OXI στην Ιταλία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης